Kvitová trpí grandslamovým blokem. Musím ho překonat, řekla smutně

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Největší favoritka sázkovek i fanoušků na titul z Wimbledonu skončila už v prvním kole. Petra Kvitová přiznala, že nezvládla nervy. A taky že trpí lehkým grandslamovým blokem, který chce co nejdřív zabít.

„Až moc mi záleží na grandslamech. Dřív jsem na nich hrála nejlépe, v téhle fázi kariéry bohužel nejhůře,“ posteskla si česká jednička po šokujícím konci v prvním kole. Aliaksandře Sasnovičové, 50. hráčce světa, podlehla 4:6, 6:4 a 0:6.

„Přemohly mě nervy. Moje největší soupeřka jsem byla já sama,“ pojmenovala Kvitová bez okoloků své trable. „Už jsem se vzbudila se špatným pocitem. Jak se zápas blížil, bylo to horší a horší. Nedá se s tím dělat bohužel nic.“

I když se každý den snaží pracovat na své psychice a po většinu sezony je v nezvyklé mentální pohodě, tuší, že problém s grandslamy je třeba řešit. Statistiky říkají to samé – od wimbledonského titulu v roce 2014 uhrála Kvitová na patnácti turnajích velké čtyřky jen dvě čtvrtfinále.

Paradoxně za to podle Češky můžou její největší úspěchy – dva tituly z Wimbledonu (2011 a 2014). „Před tím jsem tíhu grandslamu nevnímala. Začala jsem si ji uvědomovat až potom, co jsem grandslam poprvé vyhrála. Strašně ráda bych si to zopakovala, o to větší mi to přináší nervy,“ přemítala Kvitová.

Problém se naplno projevil právě na nejoblíbenějším Wimbledonu, kde Kvitová chtěla uspět úplně nejvíc. I když před tím vyhrála travnatý turnaj v Birminghamu, na londýnské trávě pak vyhořela.

„Vtipkovala jsem, že snad grandslamy příští rok vynechám,“ vykouzlila Češka na tváři zase chvíli úsměv. „Slíbila jsem si, že budu trpělivá a zase to zlomím. Tenis je o grandslamech, ale teď mi to na nich nejde. Zkusím to příště,“ dodala směrem k US Open.

Nehroutila se. Sezona s celkem pěti tituly jde pořád nad očekávání Kvitové samotné. „Pořád si myslím, že tenis umím, jen mě občas prostě nervy přebíjí,“ řekla a směrem k událostem posledních dvou let dodala: „Ten největší boj v životě i kariéře už jsem vyhrála, proto se můžu dál usmívat.“

Následně se Kvitová objala se svými dvěma trenéry a vyrazila si od tenisu odpočinout. Potřebuje si po náročném průběhu roku orazit a na chvíli na tenis zapomenout. „Měla jsem toho od začátku sezony dost. Těším se až vypnu a nebudu muset nic dělat. S kamarádkou pojedeme k moři, tam si budu číst a odpočinu si,“ plánovala s úsměvem.

Na shledanou na US Open, snad s lepším výsledkem.