Vstupuji do důležité části sezony, řekl Berdych před Torontem

- Jan Havlovic

Před nedávnem oznámil, že se nezúčastní olympijských her, čímž rozdělil českou tenisovou společnost na dva tábory. V úterý však Tomáš Berdych vstoupí do další části letošní sezony, jejímž vrcholem bude US Open, kde by česká jednička ráda zaútočitla na grandslamový titul.

Před posledním grandslamem letošní sezony Berdych odehraje několik turnajů na tvrdém povrchu v zámoří - mezi ty větší patří podniky v Cincinnati a Torontu. Česká tenisová jednička dnes vstoupí do turnaje v kanadské metropoli a na kurtech se představí poprvé od semifinálové prohry ve Wimbledonu s Andy Murraym. „Jsem šťastný, že mohu být zpět a jsem rád, že zde můžu hrát," uvedl Berdych, který však na minulý ročník Rogers Cupu nemá dobré vzpomínky. Rodák z Valašského Meziříčí vypadl již ve druhém kole, kdy ho z kurtu vyprovodil Donald Young. „Budu se snažit navázat na svou dobrou hru, kterou jsem předváděl na Wimbledonu," nechala se slyšet česká tenisová jednička.

Berdych se těší na další část sezony, která bude pro aktuálně osmého hráče světového žebříčku velmi důležitá. Na loňském US Open skončil již v osmifinále, což je pro hráče jeho kalibru neúspěch. „Je to důležitý část sezony a moc se na ní těším," řekl Berdych, který nyní bude mít více než měsíc na to, aby se dokázal pečlivě připravit na závěrečný grandslam sezony. „Budu hrát na mém oblíbeném povrchu, a tak se pokusím být soustředený a hrát dobře," ujistil český reprezentant tenisové fanoušky.

Nyní přichází na řadu Rogers Cup, na kterém pátý nasazený hráč turnaje v Torontu nikdy žádný větší úspěch nezaznamenal. Dvakrát se dostal do čtvrtfinále, avšak jeho poslední účast v této fázi turnaje je již šest let stará! „Je to poměrně zvláštní. Musím říci, že na většině turnajů Masters jsem došel minimálně do semifinále, tady však ještě ne," řekl Berdych odhodlaně s tím, že v letošním roce by tuhle nelichotivou bilanci chtěl napravit. "Beru to jako velkou výzvu a udělám vše pro to, abych byl zde úspěšný," uzavřel Berdych rozhovor. Českou tenisovou jedničku již dnes večer čeká vstup do Rogers Cupu, v prvním kole se střetne s Bornou Ćorićem z Chorvatska.