Emotivní, překvapivá, strhující. Výhra Wawrinky nad šestkou se příliš nečekala

- Radek Štohl

Stan Wawrinka si po dvou letech zahraje ve druhém kole Wimbledonu. Bývalý třetí hráč žebříčku otočil duel s Grigorem Dimitrovem a po sadách 1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4 se dočkal vůbec prvního vítězství nad hráčem TOP 10 na travnatém povrchu v kariéře.

Překvapivá. Emotivní. Strhující. I tak by se dala označit výhra Wawrinky, který loni na zdejších kurtech začal mít problémy s kolenem. Kvůli nim odpískal zbytek sezóny. Kvůli nim letos nezářil. Kvůli nim si dopřával více času na přípravu. A jak jde vidět, vyplatilo se.

I když začátek utkání si třiatřicetiletý tenista představoval jistě jinak. Hned své první a druhé podání ztratil, což soupeři stačilo na rychlou první sadu 6:1. Ve druhém dějství si naopak hráči drželi podání. Až na dvě výjimky a to v šesté a sedmé hře, kdy se Wawrinka sice dostal do vedení, Dimitrov ho však rebrejkem vrátil na zem.

Až do dvanáctého gemu bylo vše v poklidu, v té chvíli si ale švýcarský hráč na returnu dokázal vypracovat dva setboly. Ačkoliv ani jeden nevyužil, tiebreak nakonec patřil právě jemu. 

Následující dějství zahájil lépe Dimitrov. Šestý nasazený ve druhé hře sebral protihráči servis, aby následně odvrátil dva brejkboly. Své vedení mohl navýšit za stavu 4:1, ani jednu ze dvou příležitostí neproměnil. Wawrinka se nesložil a když Bulhar za stavu 5:4 podával na vítězství v setu, připsal si brejk také on.

Dvanáctá hra. Opět nabídla dva setboly na returnu, tentokrát pro Grigora Dimitrova. Ani on však neuspěl a tak se šlo do zkrácené hry, kterou i podruhé ovládl Wawrinka. Ten ve čtvrtém setu odvrátil tři brejkboly, aby za stavu 5:4 při podání Dimitrova využil druhý mečbol.

Wimbledon (GBR, 15 982 000 £, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
Stan Wawrinka (SUI, 224.) – Grigor Dimitrov (BUL, 6.) 1:6, 7:6(3), 7:6(5), 6:4