Pohádka smolařky Štefkové. Jak se 715. hráčka světa dostala na Wimbledon?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: První kolo Wimbledonu nabídne zajímavý souboj – světová dvacítka Kiki Bertensová proti 715. hráčce světa Barboře Štefkové. Třiadvacetiletá Češka bude hrát svůj první grandslam v životě, i když v plánu to měla už o dost dřív. Jenže v největším rozletu přišly těžko uvěřitelné komplikace.

Loni v únoru se Štefková po turnaji v Šen-čenu dostala na své kariérní maximum (154. místo světa) a plánovala, jak na příštím grandslamu konečně prorazí. Čínské prostředí si ale nakonec vzalo víc, než dalo.

Právě v Šen-čenu totiž mladá tenistka nejspíš chytila záhadnou infekci, která ji na víc než osm měsíců úplně vyřadila ze hry. Nejdřív začala Štefkovou bolet obě zápěstí a po nesčetných návštěvách lékařů překvapivě nikdo nepřišel na to, co tenistku trápí.

„Doktoři vyloučili mechanickou chybu. Klouby i šlachy by měly být v pořádku. Podstoupila jsem několik krevních vyšetření snad na všechno. Chvíli to vypadalo na autoimunitní onemocnění, ale nakonec se to nepotvrdilo,“ vyprávěla loni Štefková zoufalé chvilky, které ji pomalu, ale jistě brzdily kariéru.

„Musela jsem přestat hrát v polovině března, kdy mi bolest obou zápěstí nedovolila ani držet raketu,“ vzpomínala loni Štefková. Sama přiznala, že trpělivost není její silná stránka, jenže právě trpělivosti se musela rychle naučit.

Aniž by věděla, co ji vlastně trápí, začaly ji bolesti zápěstí trápit nejenom na kurtu, ale i v klidu při každodenních činnostech…

Až po půl roce přišla spása v podobě známého lékaře Pavla Koláře, který se po Radku Štěpánkovi a jiných sportovcích postaral o záchranu další kariéry. Právě Kolář byl konečně schopen Štefkové říct, co ji vlastně trápí.

„Řekl, že je to reaktivní artritida. Chytnete infekci a zánět vám zůstává v kloubech. Já jsem to měla v zápěstí a jednom kloubku na noze,“ popisovala Štefková v Austrálii Tenisovému světu.

To už se po protrápeném roce zase vracela k zápasům. A byla šťastná, že u ní vydržel trenér Petr Dezort, který se Štefkové ujal jen pár týdnů před tím, než se záhadné bolesti v zápěstí objevily.

„Neměl to se mnou lehké. Ale jsem mu vděčná za to, jak mě podporuje,“ řekla teď Štefková potom, co pod dohledem svého kouče dokázala nevídané – jako hráčka osmé světové stovky přijela bojovat do wimbledonské kvalifikace a nakonec se senzačně dostala až do hlavní soutěže.

„Děkuju svojí rodině. Hlavně mamce, která i v těch těžkých chvílích zůstávala hrozně pozitivní a nepochybovala o mně,“ poslala Štefková na dálku vzkaz domů do Česka. Teď se konečně můžou potkat i osobně v Londýně – maminka i přítel tenistky dorazí fandit osobně přímo na Wimbledon.

V zápase proti světové dvacítce Kiki Bertensové bude Štefková jasnou outsiderkou. I když… záleží na tom vlastně?