Grandslamová rarita. Dolgopolov se opět odhlásil, nahradí ho stejný hráč jako v Paříži

- Jan Vojkůvka

Pozice lucky losera, nebo-li šťastného poraženého, dává jakousi naději neúspěšným hráčům z kvalifikace, že se přeci jen dostanou do hlavní soutěže vytouženého turnaje. Své o tom ví i Ital Simone Bolelli, který se stal aktérem unikátní situace, kdy dvakrát po sobě nahradil v pavouku grandslamového turnaje Ukrajince Alexandra Dolgopolova.

Stejná situace totiž nastala v Paříži při French Open. Dolgopolov se tehdy před začátkem turnaje odhlásil a jako šťastný poražený z finále kvalifikace jeho místo zaujal právě Ital Bolelli.

Když se v sobotu odhlásil Dolgopolov i z Wimbledonu, znovu se usmálo štěstí na Bolelliho, který sice prohrál ve třetím kole kvalifikace s Američanem Klahnem ve třech setech, ale přesto dostane šanci obhajovat loňské druhé kolo.

To Alexandr Dolgopolov, který od poloviny května neodehrál žádné utkání, využil nového pravidla o půleném prize money. Ač je aktuálně zraněný, nechal se nalosovat do hlavní soutěže a po odhlášení se před začátkem turnaje získá, stejně jako v Paříži, polovinu z částky 44 tisíc eur, což je prize money ve Wimbledonu za účast v prvním kole.

Nové pravidlo, které mělo zabránit skrečím v prvních kolech, tak budí menší kontroverzi. Ke stejnému kroku se totiž odhodlalo před Dolgopolovem už pět hráčů, kteří se rozhodli do prvního kola raději nenastoupit. A Bolelli je tak už šestým lucky loserem slavného travnatého turnaje.