Plíšková dohrála v Eastbourne ve čtvrtfinále a ztratí pozici české tenisové jedničky

- Jan Havlovic

Karolína Plíšková končí na travnatém turnaji v Eastbourne ve čtvrtfinále. Světová sedmička nestačila ve čtvrtečním duelu na Bělorusku Arynu Sabalenkovou, které podlehla po více než dvou hodinách po setech 3:6, 6:2 a 6:7(5). Plíšková tak neobhájí loňský titul, čímž přijde v žebříčku o pozici české tenisové jedničky. Tou bude nově Petra Kvitová, která vystřídá Plíškovou na místě světové sedmičky.

Plíšková vstupovala do čtvrtfinálového duelu povzbuzená skalpem krajanky Strýcové z předešlého dne. Běloruska Sabalenková však zahájila čtvrtfinálový souboj velmi razantně, když ovládla úvodní dva gemy a rázem měla výhodu brejku.

Na první ztracené podání ještě česká jednička našla odpověď, avšak podruhé již nikoliv, a tak šla první sada na konto běloruské hráčky, která těžila především z výborné hry na forhendu.

Ztráta úvodního setu Plíškovou nepoložila. Ba naopak, ve druhé sadě si vyčkala na svou příležitost, která přišla v šestém gemu. V něm světová sedmička sebrala čistou hrou běloruské soupeřce podání a využitým setbolem v osmém gemu si vynutila třetí set.

V rozhodující sadě se české tenistce podařilo získat výhodu brejku, avšak Sabalenkové se náskok soupeřky podařil smazat. Vyrovnaná partie tak dospěla až do dramatického tiebreaku. 

Šestadvacetiletá Plíšková sice vyhrála úvodní bod zkrácené hry, avšak od té doby neustále dotahovala. Sabalenková si aktivní hrou vypracovala mečbol, který následně při podání české tenistky také dokázala proměnit.

Plíšková tak neobhájí loňský titul, čímž přijde ve světovém žebříčku o 370 bodů. To znamená, že ztratí pozici české tenisové jedničky, na které ji vystřídá Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka vystřídá svou krajanku na pozici světové sedmičky. 

Karolína Plíšková (7.) – Aryna Sabalenková (BLR, 45.) 3:6, 6:2, 6:7(5)