Rekordmani wimbledonské kvalifikace! Neztrácí se ani Češi

- Radek Štohl

Někoho to čeká jednou v životě, pro druhého je to už naopak rutina. Tenisté se před každým grandslamem účastní kvalifikačních bojů, v jejichž tříkolové fázi se rozhoduje o osmi úspěšných postupujících. Kdo z hráčů účastnících se letošní wimbledonské kvalifikace má v těchto bojích na kontě nejvíce startů?

V pondělí se rozjely úvodní kvalifikační zápasy třetího grandslamu roku. Ten bude zahájený až druhého července, právě předcházející nevyzpytatelné zápasy však také získávají svoji roli.

Čtyřikrát do roka se totiž tenisté na nejprestižnějších podnicích roku pokoušejí z kvalifikace získat místo mezi elitou, která pravidelně čítá 128 členů.

Do kvalifikace mužské dvouhry letos zasáhlo také české trio Adam Pavlásek, Zdeněk Kolář a Václav Šafránek, ani jeden z nich se však nedokázal probojovat do finále.

Pavlásek se grandslamových nástrach zúčastnil již podeváté, přičemž do hlavní části soutěže postoupil třikrát. (French Open 2016 a 2018, Wimbledon 2018)

Kolář se o hlavní soutěž dosud pokoušel čtyřikrát, ani jednou mu to však včetně letošního ročníku nevyšlo. O tenisovou smetánku zatím neusiloval na US Open.

To právě Šafránek se loni v New Yorku a letos v Melbourne mezi 128 tenistů probojoval. Neúspěšný byl na French Open 2017 a dvou Wimbledonech.

Celkovým králem účastí v kvalifikacích je Adrian Menendez-Maceiras, španělský tenista do nich zasáhl již po třicáté šesté. Pouze o dva starty méně má na kontě kvarteto Matthias BachingerRuben BemelmansPeter PolanskyGo Soeda.