Svrčina evropským králem! Nebylo to snadné, tvrdí mladý talent

- Daniel Kubelka

Třináctiletý Dalibor Svrčina potvrdil minulý týden roli evropské jedničky, když v Plzni ovládl Mistrovství Evropy hráčů do 14 let. Na cestě k vytoužené trofeji navíc neztratil ani jediný set, poprvé po třiceti letech a triumfu Martina Damma tak má český tenis vítěze v této nejmladší mužské kategorii!

Že tuzemskému bílému sportu zřejmě roste velká naděje, o tom jsme Vás na webu Tenisového světa informovali již před určitou dobou. V západočeské metropoli nyní prostějovský mladík potvrdil, že mezi svými vrstevníky jen těžko hledá soupeře. V průběhu celého turnaje totiž neztratil jediný set a až na úvodní sadu finálového duelu s Italem Lorenzem Musettim, kterou rozhodl tiebreak, nemusel řešit dramatičtější koncovku.

Mohlo by se tedy zdát, že plzeňský šampionát byl pro mladého tenistu snadnou záležitostí, jenže jak sám novopečený mistr Evropy uvádí, rozhodně tomu tak nebylo. „Jednoduché to určitě nebylo. V Plzni navíc chyběl zraněný Harold Mayot z Francie, což by byl asi můj nejtěžší soupeř,“ uvedl Svrčina, že i přes jasné výsledky jeho zápasů se cesta k doposud největšímu úspěchu kariéry rozhodně nerodila snadno.

Obdivovatel Novaka Djokoviće na cestě do finále poztrácel v šesti zápasech v průměru pouhé tři gemy na utkání. Nejtěžší duel tak přišel dle očekávání až v samotném boji o turnajové prvenství. Proti Italu Mussettimu urval Svrčina první sadu až v tiebreaku, ve druhém setu ale již větší drama nepřipustil a po výhře 7:6 a 6:3 se mohl radovat z vítězství.

Pro někoho možná překvapení, pro znalce mládežnického tenisu však nebyl titul v rukách Dalibora Svrčiny ničím překvapivým, o čemž svědčí i aktuálně první příčka v žebříčku evropských tenistů do 14 let. Nejen z tohoto důvodu tak Svrčina nastupoval do většiny zápasů jako jasný favorit, žádný zvýšený tlak na sobě ale nepociťoval.

„Myslím, že to bylo těžší spíš pro soupeře než pro mě (úsměv). Měl jsem za úkol dostat se rychle do vedení, aby protihráč zjistil, že jsem lepší a že nemá šanci na úspěch,“ popsal stručně jasný recept na zápasový a posléze i turnajový úspěch Svrčina.

Kromě singlové soutěže se hráč, jehož snem je umístění v elitní desítce světového žebříčku, zúčastnil také soubojů ve čtyřhře. V deblu utvořil pár s Vítkem Horákem a roli nasazených jedniček plnila česká dvojice až do semifinále, kde však padla v supertiebreaku s Francouzi Cazauxem a Marmousezem, pozdějšími vítězi celého turnaje.

„Vyřazení ve čtyřhře mě samozřejmě mrzí. O to víc si tak vážím výhry v singlu,“ uvedl Svrčina na adresu toho, že v Plzni vytoužený double nezískal.

Plzeňským triumfem však sezóna pro nadějného tenistu rozhodně nekončí. „Mám v plánu jet na Mistrovství světa družstev do Prostějova a také si zahrát na juniorských podnicích ITF,“ popsal svůj nejbližší program Dalibor Svrčina, který si vítězstvím na „Evropě“ vybojoval právo účasti na závěrečném turnaji Masters, kterého se však dle svých slov nezúčastní.

I tak může letošní sezónu hodnotit Svrčina zatím jen pozitivně. Kromě čerstvého titulu mistra Evropy letos také opanoval čtyřhru na juniorce ve Värnamu a rovněž se mu daří v národním týmu do 14 let.