Čorič poslal Nadala zpět do čela, polepšil si i Djokovič

- Filip Lefenda

Už pošesté se letos měnilo pořadí na čele žebříčku ATP. Roger Federer neobhájil v neděli titul v oblíbeném Halle a klesl po týdnu opět na druhou příčku za Rafaela Nadala. Španěl tak v pondělí započal 178. týden v roli světové jedničky, a jelikož bude Švýcar obhajovat titul také na Wimbledonu, jen tak se před dvaatřicetiletého antukového krále nedostane.

Přesto stále není nereálné ohrožení rekordu z roku 1983. Tehdy se i díky Ivanu Lendlovi měnilo umístění na vrcholu žebříčku během jedné sezóny hned desetkrát. Rivalita Nadala s Federerem letos zatím přinesla změn šest.

Výrazně si minulý týden polepšil také Novak Djokovič, který se posunul o pět pozic na sedmnácté místo. Výkony bývalé světové jedničky jdou po zranění nahoru, v Queen´s Clubu byl Srb dokonce blízko prvnímu letošnímu titulu, proti Chorvatu Čiličovi však ve finále nevyužil mečbol.

Kdo však premiérovou letošní trofej získal, je Borna Čorič. Mladý Chorvat ukončil v Halle travnatou neporazitelnost Rogera Federera a posunul tak Nadala do čela. Sám Čorič, jenž získal první titul od loňského dubna, si v pořadí ATP polepšil o třináct pozic na 21. místo.