Češi v akci: Strýcová otočila zápas proti Garciaové, v deblu postupují Berdych se Štěpánkem

- Daniel Kubelka, foto Pavel Lebeda

Do zahájení tenisového turnaje v brazilském Riu zbývá již pouze necelých čtrnáct dní, na účastníky blížící se olympiády tak čekají poslední přípravné turnaje. V Montrealu se představí také Petra Kvitová s Barborou Strýcovou, v kanadském Torontu už mají svůj zápas za sebou Štěpánek s Berdychem, kteří si zajistili postup.

 Petra Kvitová se po třech týdnech vrací do turnajového kolotoče. Po vyřazení ve druhém kole Wimbledonu se představí na montrealském Rogers Cupu, kde v prvním kole kanadského podniku narazí na Magdu Linetteovou. Polská hráčka má s českým tenisem čerstvé zkušenosti, když minulý týden vyřadila z turnaje v americkém Stanfordu Kristýnu Plíškovou. V Montrealu se navíc Linetteové daří, protože do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace přes Němku Lisickou. Do vůbec prvního vzájemného měření sil obou hráček půjde ale v roli favoritky tuzemská jednička, která má navíc na domov hokejových Canadiens krásné vzpomínky, neboť před čtyřmi lety své účinkování v kanadské metropoli okrášlila turnajovým triumfem!

V Kanadě se představí také v této sezóně výtečně hrající Barbora Strýcová. Třicetiletá tenistka zažívá výtečný rok, což bude chtít jistě potvrdit i na startujícím kanadském podniku, kde však nikdy nepřešla přes druhé kolo. Pro aktuálně 22. hráčku světa však hovoří bilance vzájemných zápasů s její úvodní soupeřkou, Francouzkou Caroline Garciaovou. V současnosti dvaatřicátá žena žebříčku přehrála Češku pouze jedinkrát a to již před šesti lety, Strýcová navíc zvládla oba letošní duely včetně toho z Australian Open z úvodu roku. Podaří se sympaťačce z Plzně porazit Garciaovou letos i napotřetí?

Zatímco ženská část Rogers Cupu letos probíhá v Montrealu, ta mužská se přesunula do Toronta, kde se představili Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Sedmatřicetiletý veterán Štěpánek v neděli dovršil úspěšné tažení kvalifikací singlu a dnes si zahrál i v úvodním zápase deblové části hlavní soutěže a to po boku svého oblíbené ho parťáka. Úspěšný tenisový pár také vstoupil do utkání ve velkém stylu, když úvodní sadu ovládl v poměru 6:1. Druhá sada již tak jednoznačná nebyla, rozhodujícím faktem bylo to, že český pár si hned dvakrát nedokázal podržet servis, čehož Martin se Sousou využili a srovnali stav zápasu. Supertiebreak nabídl nesmírně vyrovnanou bitvu, za stavu 9:9 však portugalsko-francouzský pár přišel o podání a Češi následně při vlastním podání stvrdili postup!

S Berdychem se mu totiž náramně daří a za posledních pět let prohrála česká dvojice pouze čtyři ze dvaceti utkání. Na úvod turnaje se postaví náš pár francouzsko-portugalské dvojici Martin, Sousa.

Adam Pavlásek ve Schveningenu potvrdil dobrou formu

Potvrdit dobrou formu chtěl v nizozemském Scheveningenu Adam Pavlásek, který se v minulém týdnu v rakouském Kitzbühelu vůbec poprvé v kariéře probojoval do čtvrtfinále turnaje ATP. Na úvod navíc vyfasovala česká čtyřka příjemného soupeře, až na konci čtvrté stovky hrajícího Argentince Galarzu, který si zápas s naším tenistou vybojoval až díky zvládnuté kvalifikace. 

Pavlásek sice ztratil při svém podání hned úvodní gem zápasu, nicméně čtyřmi hrami v řadě průběh otočil a i přes drobné potíže v závěru první set získal poměrně s přehledem po výsledku 6:3. Začátek druhé sady českému tenistovi vyšel, když hned v první hře připravil Galarzu o servis, jenže ten hned vzápětí rebrejkem rychel dorovnal. Rozhodnutí tak přinesl osmý gem, kdy Pavlásek opět neudržel servis a Argentinec následně dotáhl druhé dějství do pro něj úspěšného konce a srovnal stav zápasu na 1:1. Nejvyrovnanější průběh tak přinesl až poslední set, kde oba hráči dlouho čekali na možnost prolomit servis soupeře. Šanci nakonec využil Pavlásek v osmé hře a hned v dalším gemu celé utkání ukončil. Po výsledku 6:3, 3:6 a 6:3 tak postupuje český tenista doo 2. kole.

O mnoho těžší start dnes čekal na českého zástupce na turnaji Robina Staňka. Aktuálně 265. hráč světového pořadí mezi muži měl původně nastoupit proti Portugalci Eliasovi, místo toho však vyzval o něco přívětivějšího soka, nasazenou sedmičku nizozemského podniku, Constanta Lestiennea z Francie. Českému tenistovi vyšel vstup do zápasy, když hned v úvodnímu gemu sebral Lestiennemu podání a úvodní sadu dotáhl do vítězného konce v poměru 6:3. Ve druhém setu viděli diváci v nizozemském Schveningenu vyrovnanou bitvu, rozhodující moment přišel v deváté hře, kdy Staněk přišel o podání a Belgičan srovnal stav zápasu. O postupujícím tak musel rozhodnout třetí set, ve kterém však česká tenisová naděje zcela odpadla a dostala nepopulárního kanára.

Horáčková postupuje, Hrabalová po boji nikoliv

Gabriela Horáčková potvrdila roli druhé nasazené hráčky a v srbské Palići si zahraje v hlavní soutěži. Rozhodla o tom výhra české tenistky v závěrečném kole kvalifikace, ve kterém přehrála Mariu Jovicicovou z Bosny a Hercegoviny ve dvou setech, 6:4 a 6:0. Kristýna Hrabalová zažila velmi zvláštní zápas, v první sadě držela se Srbkou Miletićovou krok, avšak v rozhodujících momentech měla desátá nasazená navrch a ujala se vedení v poměru 7:5. Ve druhé sadě Hrabalová excelovala, když své soupeřce uštědřila kanára. Rozhodující set dospěl až do dramatického tiebreaku, ve kterém byla po těsném průběhu 9:7 šťastnější Miletićová, která si zajistila postup.

Robin Bulant došel v Trnavě až do třetího kola kvalifikace, avšak do hlavní soutěže slovenského turnaje se český tenista nepodívá. S krajanem Tomášem Musilem sehrál třísetovou, dramatickou bitvu, ve které se nakonec radoval právě Musil. Dnešní utkání rozhodla koncovka třetího setu, ve které měl soupeř víc štěstí. Tomáš také lépe podával," hodnotil Bulant, který se na nedávném turnaji v Brně vrátil na profesionální úroveň a opět objíždí turnaje.

 ATP/WTA

ROGERS CUP MONTREAL (ženy, tvrdý povrch, 2.413.663 USD, 1. kolo dvouhry)

Caroline Garciaová (FRA, 32.)[WC] - BARBORA STRÝCOVÁ (22.) - 6:2, 3:6, 3:6
Magda Linneteová (POL, 87.)[Q] - PETRA KVITOVÁ (13.)[12]  - 01:00

ROGERS CUP TORONTO (muži, tvrdý povrch, 4.089.740 USD, 1. kolo čtyřhry)

Martin, Sousa (FRA/POR) - BERDYCH, ŠTĚPÁNEK 1:6, 6:3, 9:11

CHALLENGER TOUR

Advantage Cars Prague Open 2016 (muži, antuka, 42 500 eur, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)
Kompletní zpravodajství z pražského turnaje naletnete zde.

THE HAGUE OPEN SCHEVENINGEN (muži, antuka, 42.500 EUR + H, 1. kolo dvouhry)

ADAM PAVLÁSEK (116.)[7] - Juan Ignacio Galarza (ARG)[Q]  6:3, 3:6, 6:3
Constant Lestienne (FRA, 170.)[9] - ROBIN STANĚK (265.) 3:6, 6:4, 6:0

ITF/FUTURES

Advantage Cars Prague Open 2016 ženy, antuka, 75 000 USD, 2. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z pražského turnaje naletnete zde.

EMPIRE FUTURES TRNAVA (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Ivan Kosec (SVK, 1404.)[4] - DANIEL VRBA (-)  6:1, 6:2
MAREK GENGEL (1586.)[6] - Davide Pontoglio (ITA, 1921.)[13]  6:3, 7:5
Adam Lasky (AUS, -) - JAKUB FILIPSKÝ (-)  2:6, 6:4, 3:6
Andrej Glvac (SVK, -) - FRANTIŠEK POLÁNKA (-)  1:6, 0:6
TOMÁŠ MUSIL (-) - ROBIN BULANT (-) 6:1, 1:6, 6:4

PALIĆ OPEN 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

Kvalifikace 3. kolo dvouhry

GABRIELA HORÁČKOVÁ (939.)[2] - Marija Jovicicová (BIH, -)  6:4, 6:0
KRISTÝNA HRABALOVÁ (1099.)[8] - Kristina Miletićová (1143.)[10] 5:7, 6:0, 6:7 (7)

1. kolo čtyřhry

Aponasenková, Fedoryšynová (RUS/UKR) - KREJSOVÁ, Potocniková (SLO)[2] 3:6, 3:6
HRABALOVÁ, TOMANOVÁ - Lazarevićová, Zakarljuková (SRB/UKR) 6:2, 6:2