Největší titul kariéry! Čorič v Halle sesadil Federera z postu jedničky

- Jan Vojkůvka

Švýcarský fenomén, který vyhrál dvacet utkání na trávě v řadě, našel svého přemožitele. Roger Federer ve finále oblíbeného turnaje v německém Halle nestačil po setech 6:7(6), 6:3, 2:6 na Chorvata Bornu Čoriče, jenž vybojoval nad světovou jedničkou největší triumf kariéry. A připravil Federera o post vedoucího muže žebříčku.

Aby Federer zůstal na čele rankingu, potřeboval nutně obhájit loňský titul z Halle. To se ale nepovedlo a nad síly vítěze dvaceti zápasů v řadě byl jednadvacetiletý Chorvat, jenž přitom na travnatých dvorcích měl do této sezony vysoce negativní bilanci 3 výher a 11 porážek.

Jenže turnaj v Halle Čoričovi hodně sedl a sebevědomí mu zvýšilo především vítězství nad Alexanderem Zverevem v prvním kole. A od té doby předváděl vítěz turnaje z Marrákéše z roku 2017 životní tenis, za nějž si připsal na konto svůj druhý titul na okruhu ATP a doposud největší v kariéře.

V prvním setu finále oba tenisté drželi svá podání a nepřipustili ani jeden brejk. O vítězi tak rozhodl až tiebreak, ve kterém Federer neproměnil dva setboly, prohrál čtyři míčky v řadě a ztratil úvodní sadu. V té druhé pak byl lepším hráčem a na Čoriče prakticky neustále na returnu vytvářel tlak. Sice nevyužil brejkboly ve čtvrtém ani šestém gemu, ale v osmém už na kýžený brejk dosáhl a srovnal stav zápasu na 1:1.

Jenže v rozhodující sadě přišly hvězdné chvíle mladého Chorvata. Tomu se od stavu 2:2 podařilo vyhrát hned čtyři gemy v řadě a překazil Švýcarovu snahu o zisk desátého titulu z německého turnaje.

Federer, který se na post světové jedničky vrátil v pondělí, navíc po porážce přijde o mužský trůn, na který se vrátí opět Rafael Nadal. A tentokrát bude záležet pouze na výkonech Španěla, jestli se na čele žebříčku udrží déle než jen pár týdnů. Federer totiž obhajuje titul ve Wimbledonu a poté až finále na srpnovém Masters v Kanadě.

Naopak Nadal až do US Open obhajuje jen minimum bodů...