Finálový obrat a páté letošní vítězství! Kvitová obhájila birminghamský titul

- Jan Vojkůvka

Finálová bilance Petry Kvitové v aktuální sezoně je více než obdivuhodná. České tenistce se po úspěšné obhajobě titulu v Birminghamu podařilo v pátém letošním finále ukořistit svůj pátý triumf a před blížícím se Wimbledonem dala jasně najevo, že formu má před travnatým vrcholem výtečnou.

Kvitová ve finále zdolala Slovenku Magdalénu Rybárikovou, jež na turnaji vyřadila Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou, po třísetovém duelu, v němž musela otáčet skóre. Po prohrané první sadě však utkání jednoznačně dominovala a vyhrála 4:6, 6:1, 6:2.

„Abych pravdu řekla, tak jsem netušila, když jsem odlétala do Birminghamu, že by se mi obhajoba mohla povést. Hrála jsem sice dobrý tenis od prvního zápasu, ale že by to vyšlo až na titul, to mě nenapadlo ani ve snu,“ uvedla Kvitová.

Česká tenistka nevstoupila do utkání zrovna ideálně a ve třetí hře ztratila čistou hrou podání. Své zaváhání sice napravila v šestém gemu, kdy srovnala na 3:3, ale náročná rozehra, při níž využila až pátý brejkbol, se posléze projevila v sedmém gemu, v němž opět čistou hrou svůj servis prohrála.

Poté, co Kvitová prošla turnajem do finále bez ztráty setu, byla porážka tím správným impulzem, aby přepnula na vyšší rychlostní úroveň a zasypala Rybárikovou tvrdými a rychlými údery k lajnám. Rybáriková si od druhého setu dokázala udržet pouze dvakrát podání, uhrála tři gemy a s Kvitovou jednoznačně prohrála.

„Zápas byl náročný a nebylo to úplně jednoduché. Magda hrála velice dobře, já nedělal věci, které jsem měla, takže mi to vzalo i dost psychických sil,“ uvedla Kvitová.

Po titulech v Petrohradu, Dauhá, Praze a Madridu si Kvitová připsala na konto už pátý triumf v sezoně a prožívá z tohoto hlediska jednu z nejlepších sezon kariéry. Ještě úspěšnější byl rok 2011, kdy získala celkem šest trofejí.