Challenger v Praze odstartoval. Mertl s Michaličkou neuspěli, postup slaví Šafránek

- Daniel Kubelka

O den dříve oproti původnímu plánu odstartovala hlavní soutěž druhého letošního pražského challengeru. Zúžení kvalifikace o jedno kolo posunulo začátek úvodních kol dvouhry a čtyřhry již na pondělí a mezi aktéry bojů na pražské Štvanici nechyběli ani Češi. Jak Marek Michalička, tak ani Jan Mertl ale přes prvního soupeře nepřešli.

Marek Michalička se loučí s pražským challengerem již po prvním kole dvouhry. Devětadvacetiletý Čech nestačil na Švýcara Henriho Laaksonena, jemuž podlehl ve dvou setech, 4:6 a 2:6. První dějství zápasu se začalo lámat v jeho polovině, kdy Laaksonen v pátém gemu připravil Michaličku čistou hrou o servis. Český tenista sice ještě dorovnal na 4:4, ale další ztráta podání stála našeho zástupce úvodní sadu. Soupeř byl dnes lepší. V tréninku jsem se citíil dobře, avšak v zápase můj výkon ideální nebyl," hodnotil český tenista důvody dnešní porážky. Michaličku v dnešním zápase také trápil servis, který mu v důležitých momentech zápasu nepomohl. Na servisu jsem se výrazně trápil a procento úspěšnosti prvního podání je z mé strany hodně špatné.".

Druhý set už byl jasnou záležitostí Švýcara, který vzal úvodní dva gemy a získaný náskok s přehledem navyšoval až do konečného skóre 6:2. Michalička tak v Praze končí již v prvním kole.

Také cesta druhého z českých zástupců na pražském challengeru končí velice brzy. Čtyřiatřicetiletý Jan Mertl podlehl Santiagu Giraldovi ve dvou setech, 5:7 a 6:7 (2). Zkušenému tuzemskému tenistovi přitom začátek zápasu vyšel. Vyrovnaný stav zlomil v pátém gemu, kdy připravil Giralda o podání, což následně při svém servisu potvrdil Bohužel pro české barvy koncovka sady patřila Kolumbijci, který dokázal otočit pro něj nepříjemný stav 2:4. 

Druhý set se nesl v podobném duchu jako ten úvodní, tedy co se vývoje skóre týče. Tentokrát to však Giraldo, který se jako první dostal k brejku, jenže následně získané vedení 5:2 neudržel. Mertl se vzchopil, dotáhl náskok soupeře a nakonec ještě dovedl sadu do tiebreaku. V něm mu však nevyšel úvod, ztratil první čtyři míče a Kolumbijec si získaný náskok již ohlídal.

Ryze český souboj byl k vidění mezi Václavem Šafránkem a Davidem Šimůnkem a z vítězství dvakrát 6:3 a postupu do 2. kola se radoval prvně jmenovaný tenista. Šafránkovi vždy vyšly začátky setů. V prvním bral úvodní čtyři hry a i přes velkou snahu soupeře získaný náskok udržel až do konce. Ve druhé sadě utekl dvaadvacetiletý tenista svému rivalovi do náskoku 3:0 a ten si s přehledem udržel až do konce zápas. „Jsem spokojený, jak jsem dnešní zápas zvládl. Jsem rád, že jsem využil příznivého losu," řekl Šafránek po postupu do druhého kola v rozhovoru pro náš web.

 

Advantage Cars Prague Open 2016 (muži, antuka, 42 500 EUR)

1. kolo dvouhry

Frederico Ferreira Silva (POR, 257.) - Jozef Kovalík (SVK, 126.)[4]  4:6, 6:7 (4)
JAN MERTL (306.) - Santiago Giraldo (COL, 150.)[6]  5:7, 6:7 (2)
Henri Laaksonen (SUI, 165.)[7] - MAREK MICHALIČKA (279.)  6:4, 6:2
DAVID ŠIMŮNEK (1633.)[WC] - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (377.)[WC]  3:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

Arvidsson, Simonsson - Appelgren, Rosenholm (všichni SWE) 7:6(6), 2:6, 7:10
Knowle, Zelenay (AUT/SVK)[1] - JEBAVÝ, ŠÁTRAL 6:4, 6:0
ŠIMŮNEK, ZÍB - Draganja, Sekulic (CRO/SWE) 4:6, 6:3, 9:11

Advantage Cars Prague Open den po dni

24.7.2016 Vocel po třísetové bitvě vyhrál ve finále kvalifikace a postoupil do hlavní soutěže

23.7.2016 Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem