Nevídané! Světová čtrnáctka musela v Eastbourne do kvalifikace

- Jan Vojkůvka

Profesionální tenis občas nabízí i nepříliš často vídané situace, které bývají způsobeny nejrůznějšími faktory. Jedním z takových je pozdní přihlášení na turnaj, což nutí hráče, kteří by jinak měli zajištěné místo v hlavní soutěži, naskočit do kvalifikace. Aby ale něco podobného potkalo tenistu, jenž je na 14. místě žebříčku, se zdá být unikátem.

Přesto je to případ Jacka Socka, hráče, který v minulé sezoně vyhrál Masters v Paříži a došel do semifinále Turnaje mistrů. Sock se na turnaj v Eatbourne přihlásil pozdě a vzhledem k tomu, že divoké karty již byly rozdány, nebylo jiného řešení, než ho poslat do kvalifikace.

V ní měl být ohromným favoritem, ale ani souboj s hráčem čtvrté stovky světa mu úspěch nepřinesl. Američan, jenž se potýká se špatnou formou, prohrál páté utkání v řadě, když na Daniela Brandse nestačil po setech 4:6, 6:7(4).

Porážka tak vysoce umístěného tenisty na žebříčku v kvalifikaci je možná ještě větším unikátem než samotný fakt, že Sock musel do bojů o hlavní soutěž naskočit. Ale i takové situace světový tenis nabízí.