Meta zdolána. Djokovič získal osmisté vítězství a zahraje si o první letošní finále

- Filip Lefenda

Nabírá Novak Djokovič před Wimbledon opět starou formu? Srbský tenista neztratil na turnaji v Queen´s Clubu ani set a pátečním vítězstvím nad Francouzem Mannarinem zaznamenal jako teprve desátý tenista za posledních padesát let vítězství s pořadovým číslem 800.

Mannarino sice Djokoviče připravil ve třetím gemu o servis, poté se však jednatřicetiletý Srb zahřál do provozní teploty a otočil sadu na konečných 7:5. V té druhé již povolil soupeři jediný uhraný gem, přičemž na svém servisu ztratil „Nole“ jen šest míčů, a po 79 minutách si zajistil místo v sobotním semifinále.

„Nezačal jsem nejlépe, hned zkraje utkání jsem ztratil servis. Mannarino je na trávě nebezpečným protivníkem,“ hodnotil střetnutí Djokovič. Postupem času ale začal na kurtu dominovat a po zásluze si zajistil souboj s dalším Francouzem Jérémym Chardym, s nímž během své kariéry neprohrál za deset vzájemných měření sil ani jeden set.

„Cítím se v dobré formě. Úroveň mé hry stoupá, cítím se lépe i psychicky. Dostávám se zase do tempa, což je skvělé,“ pochvaluje si bývalá světová jednička, jejíž nejlepšími letošními výsledky jsou dosud semifinále z Říma a čtvrtfinále z Roland Garros.

V Londýně se může Djokovič probojovat do premiérového letošního finále, v Queen´s Clubu by si ho zahrál přesně po deseti letech. Dílčí úspěch ale může slavit už nyní. Výhra nad Mannarinem byla totiž jeho jubilejní osmistou, čímž se zařadil po bok Rogera Federera (1156), Rafaela Nadala (903) či Jimmyho Connorse, jenž je s 1256 vyhranými zápasy lídrem této statistiky.

„Je báječné být v takovéto společnosti. Chce to hodně práce a dřiny, ale výsledek za to stojí. Jsem šťastný, že se mi to povedlo. Snad se mi podaří ještě nějakou tu stovku přidat,“ přeje si dvanáctinásobný grandslamový šampion, jehož už někteří experti považují za černého koně nadcházejícího Wimbledonu.