ITF v Praze: Českám se nedařilo, kvalifikací prošla pouze Kolodziejová

- Daniel Kubelka

Druhým dnem v pondělí pokračovala na tenisových kurtech pražské Štvanice kvalifikace na ITF turnaj žen. Českým tenistkám se však příliš nedařilo a své místo v hlavní soutěži vybojovala pouze Miriam Kolodziejová.

Česká tenistka Tereza Procházková podlehla v kvalifikačním utkání pražského futuru Ukrajince Jančukové ve dvou setech, 3:6 a 1:6, a v hlavní soutěži turnaje si nezahraje. Úvod zápasu oběma hráčkám nevyšel a v prvních šesti hrách si jen jednou udržely svá podání. Zlom nastal v sedmé hře, kdy Jančuková potřetí obrala soupeřku o podání, na což už ale Češka nenašla odpověď a první set po výsledku 3:6 ztratila. Druhá sada byla vyrovnaná pouze na samotném startu, od stavu 1:1 už ale bodovala pouze hráčka z východní Evropy.

 Ve 2. kole kvalifikace vyhasly naděje také pro Vendulu Žovincovou, která prohrála hladce ve dvou setech s Italkou Di Giuseppeovou 3:6 a 1:6. O osudu první sady a možná celého zápasu rozhodl sedmý gem, kdy Žovincová podruhé v setu neudržela servis a italská hráčka od té doby vzala devět her v řadě, čímž de facto rozhodla o svém vítězství. Nezačala jsem vůbec špatně, avšak v průběhu prvního setu mi bylo lehce nevolno. Poté se soupeřka zvedla a já nevyužila šance, které jsem měla," zhodnotil Žovincová dnešní zápas v rozhovoru pro náš web.

Kateřina Kramperová bojovala statečně  Nizozemkou Quirine Lemoineovou, na postup to však nestačilo a po prohře ve třech setech, 4:6, 7:5 a 6:0 si ani ona v hlavní soutěži nezahraje. Po prohrané úvodní sadě Češka směřovala k jasné porážce, když ve druhém setu prohrávala již 1:4, Nepříznivý stav však dokázala fantasticky zlomit a po vítězství 7:5 srovnala stav zápasu na 1:1. Třetí sada ale našeí hráčce hrubě nevyšla, neuhrála v ní ani jeden gem a z kurtu odešla s nepopulárním „kanárem“.

Prvním kolem naopak prošla Slovenka Rebecca Šrámková. Devatenáctiletá tenistka si v posledním kole pražské kvalifikace poradila s Italkou Burnettovou po setech 6:3 a 6:2. Šrámková se v dnešním utkání prezentoval hodně útočným a agresivním tenisem, což mělo také na výsledek velký vliv. Tento styl poctivě trénuji, jiným způsobem se ani nepokouším hrát," uvedla mladá tenistka v rozhovoru pro náš web.

Jedinou úspěšnou Češkou, která dnes prošla kvalifikačním katem, byla Miriam Kolodziejová, která v českém derby porazila Kateřinu Vaňkovou 7:5 a 6:1. „Dnešní zápas rozhodla koncovka prvního setu, ve kterém jsem dokázala zvítězit 7:5. Do druhého setu jsem vstoupila velmi dobře a výsledek jsem si poté pohlídala," zhodnotila Kolodziejová dnešní zápas. Kateřina Vaňková byla v prvním setu velmi blízko vedení v zápase, neboť za stavu 5:4 šla na podání, avšak situaci nezvládla. „Po tomto okamžiku jsem v zápase tahala za kratší konec provazu, u míčku jsem byla pozdě, a tak to poté bylo již na jednu bránu," zhodnotila Vaňková zápas z pohledu fotbalové terminologie. 

 

Advantage Cars Prague Open 2016 (ženy, antuka, 75 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

TEREZA PROCHÁZKOVÁ - Olga Jančuková (UKR, 297.)  3:6, 1:6
Rebecca Šrámková (SVK, 177.) - Nastassya Burnettová (ITA, 341.)  6:3, 6:2
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 152.) - Milana Spremová (SRB, 517.)  6:2, 7:5
Martina Di Giuseppeová (ITA, 407.) - VENDULA ŽOVINCOVÁ (588.)  6:3, 6:1
Quirine Lemoineová (NED, 303.) - KATEŘINA KRAMPEROVÁ (747.)  6:4, 5:7, 6:0
Anna Klasenová (GER, 781.) - Anastasija Komardinová (RUS, 251.)  4:6, 3:6
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (-) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (536.) 7:5, 6:1
Emma Burkicová Bucková (BIH, 495.) - Antonia Lottnerová (GER, 253.) 2:6, 3:6

Advantage Cars Prague Open 2016 den po dni

24.7.2016 ITF v Praze: Z postupu do dalšího kola kvalifikace se raduje pět Češek