Kvalifikaci Wimbledonu odehraje pět Čechů. Další čekají mezi náhradníky

- Jan Vojkůvka

Kvalifikace na třetí grandslamový turnaj sezony se kvapem blíží. Travnaté zápolení o místenky v hlavní soutěži započnou už 25. června a budou se týkat i hojně zastoupeného českého tenisu. Zatímco však mezi muži figuruje jen Adam Pavlásek, jistotu účasti má hned čtveřice žen.

Do kvalifikace, jež se, jako už tradičně, odehraje v Roehamptonu, s jistotou naskočí Tereza Martincová, Marie Bouzková, premiérově Karolína Muchová a také Barbora Štefková, jež na turnaji využije možnosti chráněného žebříčku.

Oproti předchozím rokům schází kupříkladu Lucie Hradecká, jež se teprve nedávno vrátila do kolotoče turnajů po zdravotních problémech, či Tereza Smitková, která však figuruje mezi náhradnicemi.

Patří jí ale aktuálně až 12. místo pod čarou, což znamená, že by se muselo odhlásit ještě 12 hráček, aby získala místo v kvalifikaci. Jako 21. pod čarou je pak Barbora Krejčíková a ta je téměř bez šance, že by mohla do turnaje proniknout.

Mezi muži není situace s počtem hráčů v kvalifikaci tolik optimistická jako u žen. O slavný turnaj v All England Clubu bude usilovat Adam Pavlásek, který má jako jediný jistotu účasti.

Naději na proniknutí mezi kvalifikanty ale má také Zdeněk Kolář, který je veden jako čtvrtý náhradník. Pokud by se mezi šťastné dostal, byla by to jeho vůbec první zkušenost s travnatými dvorci na okruhu.

Čtrnáctý pod čarou je pak Václav Šafránek a osmnáctý Lukáš Rosol.

V tříkolové kvalifikaci se bude hrát o 16 místenek v hlavní soutěži mužů a 12 míst v hlavní soutěži žen.