Čtyřhra challengeru v Praze: Do akce zasáhne dvanáct Čechů, po čtyřech letech si soutěžní zápas zahraje Tomáš Zíb

- Filip Lefenda

Hned tucet českých tenistů se představí v deblové části pražského challengeru s názvem Advantage Cars Prague Open 2016 by Zenova. Pět ryze českých párů a dva národnostně smíšené slibují zajímavou podívanou, kterou svým soutěžním výstupem okoření i čtyřicetiletý Tomáš Zíb, jenž se na kurtech objeví poprvé od roku 2012!

Tomáš Zíb bude v hlavním městě startovat po boku o sedmnáct let mladšího krajana Davida Šimůnka, kterého z pozice kouče ČLTK trénuje, stejně jako třeba Jana Mertla či Lukáše Vejvaru, kteří v pavouku čtyřhry rovněž figurují. České duo se společně pokusí o senzaci proti chorvatsko-švédskému tandemu Tomislav Draganja, Miloš Sekulič. Někdejší vítěz jednoho turnaje ATP ve čtyřhře, jenž v deblovém žebříčku figuroval nejvýše na 51. pozici, odehrál poslední soutěžní utkání ve čtyřhře v roce 2012 na futuru po boku australského mladíka Thanasiho Kokkinakise. V supertiebreaku tehdy oba jmenovaí nestačili na německý pár Knittel, Sieber. Na stejném turnaji hrál písecký rodák naposledy i dvojhru, ve druhém kole kvalifikace nestačil ve dvou setech na dalšího Němce Koeniga.

Roli nejvýše nasazených budou v Praze plnit Rakušan Knowle se Slovákem Zelenayem, jenž se kvalitně rozehrál v kvalifikaci dvouhry, v níž překvapivě proklouzl do hlavní soutěže. Jak však prozradil, prioritou pro něj zůstává debl, v němž by v českém hlavním městě rád získal titul. V úvodním kole budou stát v cestě Roman Jebavý s Janem Šátralem. Nasazeným párem číslo dvě je argentinsko-chilské duo Facundo Arguello, Julio Peralta, kteří vyzvou české finalisty z červnového pražského challengeru Zdeňka Koláře s Matějem Vocelem.

Na divokou kartu v Praze startují Jan Hernych s Lukášem Vejvarou, kteří změří síly s Brazilcem Ghemem a Holanďanem Groenem. Zkušení debloví "veteráni" Lukáš Dlouhý s Frankem Moserem se postaví nasazeným rakouským čtyřkám Neuchristovi s Weissbornem. Zajímavý bude rovněž souboj Jana Mertla se Slovincem Rolou na jedné straně a Markem Michaličkou s Lukášem Salabou na té druhé.

V loňské sezóně se z vítěztsví na pražské Štvanici radovali Nizozemci Wesley Koolhof a Matwe Middelkoop. Kdo se bude radovat letos? 

Advantage Cars Prague Open 2016 by Zenova (1. kolo čtyřhry)

Julian Knowle (AUT), Igor Zelenay (SVK, 1) – ROMAN JEBAVÝ, JAN ŠÁTRAL

DAVID ŠIMŮNEK, TOMÁŠ ZÍB (WC) – Tomislav Draganja (CRO), Miloš Sekulič (SWE)

Tomasz Bednarek (POL), Max Schnur (USA, 3) – Dennis Novak (AUT), Frederico Ferreira Silva (POR)

Isak Arvidsson, Fred Simonsson (oba SWE) – Daniel Appelgren, Patrik Rosenholm (oba SWE)

JAN MERTL, Blaž Rola (SLO) – MAREK MICHALIČKA, LIBOR SALABA

LUKÁŠ DLOUHÝ, Frank Moser (GER) – Maximilian Neuchrist, Tristan-Samuel Weissborn (oba AUT, 4)

JAN HERNYCH, LUKÁŠ VEJVARA (WC) – Andre Ghem (BRA), Sander Groen (NED, WC)

ZDENĚK KOLÁŘ, MATĚJ VOCEL – Facundo Arguello (ARG), Julio Peralta (CHI, 2)

Podoba pavouka čtyřhry v PDF formátu.