Drsný trest! Špičkový tenista dostal šest let a vysokou pokutu

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace, potažmo jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU), je v posledních týdnech a měsících v suspendování hříšníků velmi aktivní. Po kontroverzním trestu Federica Corii si tentokrát došlápla na bývalého 78. hráče světa Nicolase Kickera, jemuž byl udělen tvrdý trest v celkové délce trvání šesti let.

I přes časté trestání a suspendace, je případ Kickera v mnohém ojedinělý. Jedná se totiž o elitního hráče, jenž rozhodně nepatří k těm, kteří by finančně strádali. Jen v letošním roce si vydělal přes 270 tisíc dolarů, o ty však, vzhledem ke svému trestu, přijde.

Kicker byl TIU kvůli ovlivňování zápasů potrestán zákazem hraní po dobu šesti let zpětně od května 2015. Na dvorce se tak bude moci vrátit až v roce 2021. Zároveň mu byla uložena také pokuta ve výši 25 000 amerických dolarů a samozřejmě přijde o všechny dosažené výsledky od počátku suspendace.

Pětadvacetiletý tenista se dopustil hned dvou prohřešků. K prvnímu případu ovlivnění tenisového duelu došlo v červnu roku 2015 na turnaji v italské Padově, kde uhrál pouhé tři gemy proti Korejci Duck-hee Leemu. Ten druhý přišel o tři měsíce později na challengeru v kolumbijském Barranquille, kde Kicker podlehl Giovannimu Lapenttimu po setech 6:2, 2:6 a 5:7. V obou případech byl výrazným favoritem.

Situaci si zhoršil také tím, že odmítl s TIU během vyšetřování spolupracovat.

Kicker se k dalšímu soutěžnímu utkání bude moci postavit po 24. květnu 2021.