Konečně se dočkala! Hradecká slaví první vítězství po devíti měsících

- Petr Sumbal

Po dlouhých devíti měsících si mohla Lucie Hradecká konečně zase po zápase zakřičet radostí z vítězství. Česká bojovnice byla od loňského září kvůli zraněnému koleni dlouho bez tenisu a vrátila se až letos na Roland Garros, kde ovšem hrála pouze čtyřhru, ve které prohrála už v prvním kole. Stejný scénář se poté opakoval i ve dvou zápasech dvouhry, ale na potřetí už to vyšlo a Hradecká se raduje z výhry na turnaji ve švýcarském Klosters.

Návrat Lucie Hradecké po nepříjemném zranění má konečně vítězný punc, když Češka v Klosters porazila v prvním kole 7:6(3), 6:3 Němku Yanu Mordergerovou. Poté, co třiatřicetileté tenistce loni v září v čínském Wuhanu nevydrželo levé koleno při zápase s Monikou Puigovou, musela Hradecká předčasně ukončit sezónu a podrobit se operaci.

Dvojnásobná medailistka z olympijských her tím pádem přišla o možnost startovat ve čtyřhře na Turnaji mistryň, kde se měla představit po boku Kateřiny Siniakové. Operační zákrok si poté navíc vyžádal náročnou a dlouhou rekonvalescenci, takže Hradecká nestihla naskočit ani do začátku nové sezóny.

Až na konci letošního května se rozzářil na tváři zkušené hráčky úsměv, když na svém nejoblíbenějším  grandslamu Roland Garros ohlašovala návrat ve čtyřhře. „Včera jsem byla za fyzioterapeutkou, která se o mě starala, když se mi to v Číně stalo. Říkala mi, že takto hezké koleno po operaci ještě neviděla. Všichni z toho mají radost a já samozřejmě také,“ popisovala nadšeně.

Po boku mladé Rusky Anny Blinkovové ovšem Hradecká prohrála hned v prvním kole deblového turnaje. Ve dvouhře se poprvé představila ve Starých Splavech, ale ani tam to nebyl návrat vydařený, Hradecká uhrála proti kvalifikantce pouhé tři gemy.

Jako přes kopírák poté bývalá 41. hráčka světa prohrála i v německém Essenu, ale do třetice všeho dobrého to už vyšlo. Na turnaji ve švýcarském Klosters měla Hradecká příznivý los v podobě hráčky až z osmé stovky žebříčku Yany Mordergerové z Německa a toho dokázala využít.

V utkání, které trvalo bez deseti minut dvě hodiny, Hradecká zvítězila, když v první sadě prohrávala už 1:4, ale dokázala se vrátit a v tiebreaku set rozhodnout. Ve druhém setu už Hradecká podání ani jednou neztratila a o svém prvním vítězství po zranění rozhodla brejkem v šestém gemu.