WTA Birmingham: Plíškové se pomsta za Wimbledon nevydařila, selhala také Siniaková

- Petr Sumbal

Dvě Češky dnes měly na programu první kolo na travnatém turnaji v Birminghamu. Česká jednička Karolína Plíšková se chtěla Slovence Magdaléně Rybárikové pomstít za loňskou porážku ve Wimbledonu, to se jí ale nepovedlo. Vydržela na kurtu jen něco málo přes hodinu a prohrála 2:6, 3:6. Ještě před ní se na kurt postavila Kateřina Siniaková, ta ale svůj první letošní zápas na trávě také nezvládla, když ztratila dobře rozehraný zápas s Kristinou Mladenovicovou. První set sice česká tenistka vyhrála jasně 6:1, další dvě sady ale patřily v poměru 6:2 a 6:4 její soupeřce.

Karolína Plíšková ani napodruhé nenašla recept na Rybárikovou (2:6, 3:6)
Ne, proti Magdaléně Rybárikové se prostě Karolíně Plíškové nedaří. Poprvé se se slovenskou devatenáctou hráčkou světa utkala česká jednička téměř rok zpátky na Wimbledonu a byl z toho po třísetové bitvě konec už ve druhém kole.

Rybáriková, která to nakonec loni na travnatém grandslamu dotáhla až mezi nejlepší čtyři, dnes znovu vystavila Karolíně Plíškové konečnou, tentokrát už ve dvou setech. Plíškové vůbec nevyšel už úvod zápasu a od toho se pak odvíjela celá první sada. Rybáriková na českou favoritku nastoupila velice aktivně a vytvořila si vedení 4:0 a náskok čtyř gemů si udržela až do konce sady, kterou nakonec vyhrála 6:2.

Druhý set už začala světová sedmička Plíšková koncentrovaněji a až do páté hry nepovolila soupeřce žádný brejkbol. Jenže právě v pátém gemu druhé sady udělala Češka několik chyb a podání ztratila. Definitivní tečku za utkáním pak udělala Rybáriková v devátém gemu, kdy při podání Plíškové využila svůj třetí mečbol.

Siniaková nedotáhla dobře rozehraný souboj s Mladenovicovou (6:1, 2:6, 4:6)
Tak tahle ztráta zamrzí. Kateřina Siniaková vlétla do souboje s Kristinou Mladenovicovou jako velká voda a první sadu vyhrála jasně 6:1, když v celém jejím průběhu nabídla soupeřce jediný brejkbol, který suverénně odvrátila.

Jenomže ve zbytku utkání už to byl úplně jiný příběh, na travnatém kurtu dominovala Francouzka Mladenovicová. Hned ve třetím gemu druhého setu vzala Siniakové podání a to samé zopakovala i při příštím podání Češky. Sama na rozdíl od první sady podávala suverénně a gemy si držela.

Třetí set poté rozhodl o tom, že Francouzka bilanci vzájemných zápasů se Siniakovou upravila na 3:3 a vyhrála i druhý letošní vzájemné souboj. Klíčový byl vlastně už první gem, ve kterém Siniaková přišla o svůj servis a sama pak už nedokázala podání soupeřce vzít, jediný brejkbol, který si vypracovala, v osmé hře nevyužila. Siniakovou ještě v Birminghamu čeká čtyřhra, kde v prvním kole vyzve po boku Barbory Krejčíkové dvojici Karolína Plíšková, Julia Görgesová.

Kristýna Plíšková se úspěšně kvalifikovala (7:6, 6:4)

Kristýna Plíšková (74.) zvládla v birminghamské kvalifikaci roli nasazené čtyřky a vybojovala si místenku v hlavním pavouku dvouhry. Jako poslední se jí ve finále kvalifikace postavila do cesty Conny Perrinová (164.), kterou Plíšková porazila 7:6(2), 6:4. Plíškové většinu zápasu perfektně fungovalo podání, které si jen jednou v samotném začátku prohrála. Poté už ale soupeřce nenabídla ani jediný brejkbol a brejkem v deváté hře druhé sady utkání rozhodla.

1. kolo dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (40.) – Kristina Mladenovicová (FRA, 54.) 6:1, 2:6, 4:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) – Magdaléna Rybáriková (SVK, 19.) 2:6, 3:6

Finále kvalifikace
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (73.) – Conny Perrinová (SUI, 160.) 7:6(2), 6:4


Galerie