ITF v Praze: Z postupu do dalšího kola kvalifikace se raduje pět Češek

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Turnaj ITF Advantage Cars prague Open 2016 na pražské Štvanici zahájil v neděli první kolo kvalifikace, do níž bylo přihlášeno celkem deset českých tenistek. V poli 32 hráček se budou snažit projít náročným mini-turnajem proti, ve velké většině případů, favorizovaným soupeřkám. V první hrací den byla úspěšnost Češek padesátiprocentní, postoupily Vaňková, Žovincová, Kolodziejová, Procházková a Kramperová.

Svou kvalifikaci má za sebou Anna Slováková, která měla ze všech českých tenistek papírově nejobtížnější los. Nastoupila totiž proti první nasazené Rusce a finalistce z turnaje v Olomouci, Jekatěrině Alexandrovové, proti níž její šance na úspěch nebyly příliš velké.

Papírové předpoklady se, bohužel, potvrdily na začátku i na dvorci. V prvním setu Alexandrovová dosáhla na dva brejky a vyhrála 6:2. V setu druhém sice začala Slováková výborně, ve druhém gemu prorazila servis své soupeřky a rychle šla následně do vedení 3:0. Ale udržet vedení nedokázala, naopak. Ruská tenistka pěti gemy v řadě zcela otočila vývoj druhé sady. Jenže Slováková vycítila šanci a srovnala na 5:5. Šance, ke které se dostala, se však rozplynula, jak pára nad hrncem. V jedenáctém gemu Alexandrovová opět obrala českou hráčku o podání a zápas následně doservírovala na 7:5.

Vaňková prošla do druhého kola

Pro Kateřinu Vaňkovou se její zápas úvodního kvalifikačního kola vyvíjel od úvodních míčků lépe. Už ve druhém gemu dokázala obrat Piu Konigovou o podání, a ač výhodu brejku v prvním setu neudržela, v desáté hře při podání Rakušanky znovu prorazila její servis a došla si pro vítězství 6:4. Ve druhém setu si obě tenistky držely podání až do šestého gemu, v němž Vaňková odskočila své soupeřce a ujala se vedení 4:2. Konigová sice vzápětí rebrejkla domácí hráčku, ale v osmé hře to byla opět Vaňková, kdo slavil brejk. Vaňková následně mohla podávat na vítězství a přes shodu dosáhla na postup po výhře 6:3 v druhém dějství.

„Jsem spokojená, že jsem konečně dohrála zápas bez zranění. Od ledna mě pronásledovaly zdravotní potíže, takže je pro mě úspěch a vítězství, že jsem dohrála. S hrou jsem spokojená také. Doufám, že zítra odehraji zápas zase bez jakýchkoliv problémů,“ přeje si před pondělním pokračováním kvalifikace šestadvacetiletá Vaňková.

 

Z kvalifikace vypadla naopak sedmnáctiletá Johana Marková, která prohrála s Italkou Burnettovou dvakrát 4:6. Prakticky po celý první set jen doháněla manko, které na svou soupeřku nabírala, aby následně ve druhé sadě předvedla rapidní zlepšení na podání a to zejména na začátku setu. Po proražení Italčina servisu ve čtvrtém gemu a potvrzení brejku se dostala do vedení 4:1, ale možná nezkušenost způsobila následné rapidní zhoršení výkonu a ztrátu vedení. Burnettová získala čtyři gemy v řadě a šla podávat na postup.

Cesta za doservírováním zápasu však byla náročná, Marková se dostala i k brejkbolu, který ovšem nepřetavila ve srovnání stavu a Burnettová si přes shodu došla k mečbolu, jenž využila a postoupila do druhého kola.

„První set jsem byla horší. Tam jsem měla 1:4 nebo 2:4, poté jsem to ještě nějakým způsobem dotáhla na 4:5. V prvním setu se nedá nic říct, tam jsem byla horší. Hodně jsem deblovala, nešel mi moc servis. Ve druhém setu to bylo opačné, tam jsem zase byla celý set lepší. Vedla jsem 4:1, myslím, že jsem měla i servis. Od té doby to bylo špatné, tam se to zlomilo. Trošku jsem znervózněla a pak už to bylo špatné,“ zhodnotila na kameru své nedělní vystoupení sedmnáctiletá Marková.

 

Žovincová pokořila pětku kvalifikace, Kolodziejová zase čtyřku!

Příjemným překvapením skončil zápas mezi pátou nasazenou Conny Perrinovou ze Švýcarska a Vendulou Žovincovou, která přešla ve dvou setech přes mírně favorizovanější soupeřku po výhře 6:4, 6:3. V prvním setu přitom prohrávala už 2:4, ale čtyřmi gemy v řadě dokázala výsledek úvodního dějství zvrátit.

Ve druhé sadě to byla naopak česká tenistka, které se jako první podařilo získat podání soupeřky. Ve čtvrtém gemu se ujala vedení 3:1, a ač okamžitým rebrejkem se Švýcarka dokázala dotáhnout, tak klíčový brejk z pohledu zápasu přišel hned vzápětí v šestém gemu. Žovincová po potvrzení brejku již nepovolila žádné výraznější drama a zápas doservírovala.

Parádní zápas odehrála na divokou kartu startující Miriam Kolodziejová, která porazila čtvrtou nasazenou Natalii Vichljancevovou, jíž porazila ve třech setech. V utkání sice pětkrát ztratila podání, ale sama dokázala stejný počet brejků vybojovat a zvítězila 6:3, 2:6, 6:4.

Navíc se dokázala zvednout z problémů ve třetím setu, v němž prohrávala již 0:3, ale pěti gemy v řadě vývoj sady otočila a nakonec zápas dotáhla do vítězného konce.

Před třetím setem si přitom Kolodziejová vyžádala přestávku na ošetření. „Na třetí set jsem si volala fyzio, protože mě trošku tahalo stehno. To si myslím, že bylo rozhodující. Já jsem si trochu odpočinula, ona pak začala hodně kazit. Já jsem se zase dostala do hry a pak jsem to nějak zvládla,“ oddychla si s úsměvem na rtech překvapivá vítězka.

 

Do dalšího kola prošla také Tereza Procházková v souboji dvou divokých karet proti Rusce Novikovové, kterou přehrála dvakrát 6:2. „Hrajeme spolu hodně sparringy, takže jsem byla připravená, co bude hrát. Dělala asi jen víc chyb, bylo to vyrovnané,“ hodnotila vítezný duel česká juniorka, která by letos chtěla objet více turnajů mezi seniorkami. Kvalifikaci v Praze zatím bere jako svůj letošní tenisový vrchol.

 

Voráčová šanci na obrat nedotáhla

Renatě Voráčové se nepodařilo uspět v kvalifikaci na štvanický turnaj proti osmé nasazené Ukrajince Olze Jančukové, která ji přehrála hladce 6:1, 6:4, přičemž ji v utkání vůbec nepodržel servis a zvládla si ho podržet pouze třikrát.

Náznak odporu přišel až ve druhém setu, kdy zaznamenala úspěchy na returnu a předvedla i brejky. Prvním brejkem snížila na 1:2, ale záhy opět přišla ztráta servisu a Jančuková odskočila do vedení 4:1. Za stavu 2:5 z pohledu Voráčové si česká hráčka podržela servis a následně brejkem snížila na 4:5. Svou šanci na obrat ale nevyužila, v desáté hře přišla o podání a prohrála 4:6.

Po zápase Voráčová jen těžko hledala slova. „Byla jsem u všech úderů pomaleji, soupeřka byla solidnější,“ přiznala zkušená Češka, která vzápětí pokračovala. „Byla jsem pomalejší na nohách a od toho se to všechno odvíjelo,“ popřela, že by jí ukrajinská soupeřka nečím nějak extra překvapila. 

 

Miklová nadělila soupeřce kanára, v kvalifikaci přesto dohrála

Velmi nadějně měla své utkání rozehrané osmnáctiletá Barbora Miklová, jenž se utkala s o šest let starší Milanou Spremovou ze Srbska. První sada byla zcela jednoznačnou záležitostí české hráčky, která nepovolila soupeřce ani gem a nadělila jí tak nepopulárního "kanára". Jenže poté se pomylsné misky vah překlopily na stranu cizinky. Ta si ve druhém setu rychle vypracovala náskok čtyř her, a ačkoliv Miklová v páté hře odvrátila hrozbu ztráty setu bez jediného uhraného gemu, na více to již nestačilo.

Rozhodnout tak muselo třetí dějství, ve kterém Srbka pokračovala ve zlepšeném výkonu a neustále si udržovala dostatečné vedení. Za stavu 5:2 byla Spremová blízko postupu, Miklová však v sobě našla zbytky sil a srovnala na 5:5. V tu chvíli to vypadalo s Češkou nadějne, o svou šanci se rvala i v jedenácté hře, byť ji nakonec skrze shodu pro sebe získala balkánská sokyně. A to se ukázalo býti rozhodujícím, neboť následně Miklová nedokázala zápas na servisu dovést do tiebreaku a po výsledku 5:7 tak v Praze dohrála.

České derby pro Kramperovou

V českém souboji mezi Kateřinou Kramperovou a Dianou Šumovou se očekávala vyrovnaná bitva, oproti předpokladům se ale zrodil zcela jednoznačný výsledek. Sedmadvacetiletá Kramperová, která se věnuje spíše deblům, povolila své o šest let mladší krajance v celém utkání tři gemy a po výsledku 6:3 a 6:0 postupuje v kvalifikaci dále. 

„Věděla jsem, co bude Diana hrát a byla jsem na to připravená,“ objasnila okolnosti duelu dvou českých hráček, které se dobře znají, Kateřina Kramperová. Ambice si nedává. „Tento turnaj je hrozně těžký. Jde mi o to, abych hrála dobře, abych byla spokojená se svým vlastním výkonem. Kam mě to dostane, tam mě to dostane,“ objasnila své aktuální tenisové myšlení.

 

Šrámková prolétla do dalšího kola

Slovenka Rebecca Šrámková v úvodním kole kvalifikace nezaváhala, Němku Wernerovou deklasovala za čtyřiapadesát minut hladce dvakrát 6:1. „Hrála jsem velmi uvolněně a věděla jsem, co mě čeká, protože se známe. Věděla jsem o jejich slabinách a využila jsem každý míč,“ prozradila recept na rychlé vítězství druhá nejvýše nasazená žena pražské kvalifikace.

 

1. kolo kvalifikace
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 1) - ANNA SLOVÁKOVÁ 6:2, 7:5
Milana Spremová (SRB) - BARBORA MIKLOVÁ (WC) 0:6, 6:1, 7:5
Maria Novikovová (RUS, WC) - TEREZA PROCHÁZKOVÁ (WC) 2:6, 2:6
RENATA VORÁČOVÁ - Olga Jančuková (UKR, 8) 1:6, 4:6
Rebecca Šrámková (SVK, 2) - Caroline Wernerová (GER) 6:1, 6:1
Nastassia Burnettová (ITA) - JOHANA MARKOVÁ (WC) 6:4, 6:4
Georgina Garciaová-Perezová (ESP) - Martina Di Giuseppeová (ITA) 4:6, 3:6
VENDULA ŽOVINCOVÁ - Conny Perrinová (SUI, 5) 6:4, 6:3
Cristina Dinuová (ROU, 3) - Quirine Lemoineová (NED) 6:2, 3:6, 5:7
DIANA ŠUMOVÁ - KATEŘINA KRAMPEROVÁ 3:6, 0:6
Chantal Škamlová (SVK) - Anna Klasenová (GER) 1:6, 4:6
Anastasja Pribylovová (RUS) - Anastasija Komardinová (RUS, 6) 4:6, 6:1, 4:6
Natalia Vichljancevová (RUS, 4) - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (WC) 3:6, 6:2, 4:6
Pia Konigová (AUT) - KATEŘINA VAŇKOVÁ 4:6, 3:6
Vivien Juhaszová (SVK) - Ema Burgičová Bucková (BIH) 6:4, 2:6, 3:6
Anastasia Detiucová (MDA) - Antonia Lottnerová (GER, 7) 0:6, 2:6