Nadal je úplně mimo, zlobí se Plíšková. Vadí jí komentáře o prize money pro ženy

- Jakub Slunečko

Když Rafael Nadal minulý týden řekl, že by v tenise měly mít ženy logicky menší prize money než muži, bylo jasné, že se spustí vášnivé reakce. „Nevím, z čeho soudí. Ale myslím, že zrovna on by to komentovat nemusel,“ řekla na dotaz Tenisového světa nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková.

Genderově kontroverzní vyjádření Nadal pronesl už při Roland Garros, kde nakonec vyhrál svůj jedenáctý titul. „Vůbec bychom to neměli srovnávat,“ řekl Nadal o odměnách pro obě pohlaví. „Vždyť i v modelingu vydělávají třeba víc ženy než muži? Proč? Protože přilákají větší publikum.“

Podobné je to podle Nadala i v tenise, kdy mnohem víc lidí zajímá mužská část. A proto by měli mít muži logicky prize money vyšší. „Nevím, z čeho on soudí. Vyhrál všechno a má úplně nejvíc peněz ze všech, tak proč to komentuje? To mi přijde divné,“ rozohnila se v reakci na Nadala česká tenistka Karolína Plíšková.

A přidala konkrétní důvody, proč se sedmnáctinásobným grandslamovým šampionem v otázce peněžních odměn vůbec nesouhlasí: „Ženský nemůžou hrát tenis donekonečna a chlapi na druhou stranu vydrží daleko víc. Pro nás je to i psychicky náročnější, protože jednou budeme chtít mít děti a chceme vydělat, abychom pak nemusely přesluhovat na kurtu.“

„Chlapů se tyhle starosti netýkají, ty pak po kariéře můžou dělat spoustu dalších věcí. Podle mě jsou teď odměny tak, jak mají být,“ doplnila Plíšková – typicky upřímná každým slovem. „A Nadalovo srovnání s modelingem? To už mi přijde úplně mimo,“ odfrkla si.

Podobně jako Plíšková zkritizovaly Nadala i další osobnosti tenisového světa. Kromě dalších odborníků se ozvala se hlavně grandslamová legenda Billie Jean Kingová, která za rovnoprávnost v tenise dlouho bojovala. Dlouhodobě se v podobném táboru objevuje i Andy Murray.

Naopak Nadal by nejspíš našel zastání u Novaka Djokoviče, který se už dřív vyjádřil, že muži by měli mít kvůli větší pozornosti logicky větší prize money.

Pravdou však zůstává, že spor se vede v podstatě jenom o grandslamové turnaje, na kterých berou obě pohlaví stejně peněz. Na ostatních akcích ATP a WTA dnes ženy pořád dostávají menší prize money než muži. Zde by se dal použít Nadalův argument, protože podle statistik BBC v roce 2015 sledovalo zápasy ATP 973 milionů lidí, kdežto utkání WTA „pouze“ 396 milionů.

To se však netýká právě grandslamových turnajů, u kterých Nadal nebo třeba i zmíněný Djokovič naznačují, že poutá mnohem větší pozornost v mužské sekci. Ale rozdíl podle statistik není tak markantní. Například ženské finále US Open mezi roky 2010–2014 mělo podle Sports Media Watch dokonce vždy větší sledovanost než to mužské. A to i když v nich hráli Nadal nebo Djokovič.