Stejné peníze pro všechny? Nadal kontroverzním výrokem pobouřil internet

- Jan Vojkůvka

Prize money je vyrovnané, tenistky berou stejné peníze jako jejich mužští kolegové. Pro některé je tato představa lákavá, ne však pro každého. A ten, kdo jde proti proudu, je často terčem kritiky. Stejně jako Rafael Nadal, který se v jednom z rozhovorů vyjádřil k rovnoprávnosti ve výdělcích negativně.

Měly by v tenise vydělávat ženy stejné peníze jako muži? Tak zněla jedna z otázek Antonelly Baccarové, když zpovídala španělského tenistu pro italský magazín Io Donna. A odpověď, kterou Nadal vyřkl, se ne každému zamlouvá.

„Je to srovnání, které bychom asi neměli dělat,“ začal Nadal opatrně. „Ženské modelky také vydělávají více peněz než muži a nikdo proti tomu nic nemá. Proč? Protože mají větší sledovanost. V tenisu je to stejné, kdo přitáhne větší publikum, vydělává víc.“

Rozpoutal tím opět kolečka vášnivé diskuze na téma stejných prize money na turnajích. A schytal poměrně dost kritických reakcí.

„Svět se potřebuje pohnout kupředu a ne zpět. Abychom z něj udělali lepší místo, potřebujeme více rovnosti, ne méně,“ napsala na Twitter Billie Jean Kingová, která je jednou z hlavních tváří boje za vyrovnané prize money a základním pilířem zavedení stejného prize money na US Open.

A tak zatímco Roger Federer je například pro stejné prize money na turnajích, Nadal se přidal na stranu Novaka Djokoviče, který rovněž zastává názor, že by muži měli vydělávat více. Ne všichni však tyto názory dokázali překousnout.

„Je to zklamání, ale od Nadala to není nic překvapujícího,“ vyjádřil se na adresu sedmnáctinásobného grandslamového šampiona Ben Rothenberg z New York Times. „Člověk, co nosí hodinky za 725 tisíc dolarů, což je víc, než vydělalo na prize money 25 top hráček v této sezoně, by neměl mluvit o tom, kdo kolik vydělává,“ přidal se uživatel se jménem Dan Hajducky.

„Čtu Nadalův výrok o prize money a super modelkách, a nerozumím tomu,“ napsala novinářka Carole Bouchardová. „Rafael Nadal je id**t. Ženy vydělávají stejně jen na šesti turnajích ročně,“ byl podrážděný na sociálních sítích Ton Skeel.

Španělský tenista si ale našel také své příznivce, kteří s jeho názorem souhlasí, ti jsou však oproti kritikům v menšině.A jaký je váš názor?