Beru desetkrát méně, spílala BBC Navrátilová. Teď bude Wimbledon komentovat znovu

- Filip Lefenda

„John McEnroe vydělává alespoň 150 tisíc liber, já dostanu za Wimbledon jen 15 tisíc,“ zlobila se v březnu Martina Navrátilová. Osmnáctinásobná grandslamová šampionka tak poukazovala na možnou nerovnost v odměňování žen a mužů na britské stanici BBC a postarala se tehdy o pořádný poprask. Informace, kterou v neděli přinesla agentura Reuters, tak možná vyznívá poněkud překvapivě – Navrátilová potvrdila, že bude na přenosech z Wimbledonu s BBC spolupracovat i letos.

„Pokud McEnroe nedělá spoustu dalších věcí mimo Wimbledon, pak dostává nejméně desetkrát víc peněz než já za velmi srovnatelnou práci,“ uvedla před necelým čtvrt rokem rozzlobená Navrátilová na adresu někdejšího amerického bouřliváka. Vítěz sedmi grandslamových podniků pobírá za práci v televizi údajně 150 až 200 tisíc liber (4,4 až 5,8 milionu korun), čímž se skutečně řadí k nejlépe placeným expertům.

Samotné BBC Sport reagovalo na kritiku Navrátilové vysvětlením, že působení obou expertů nelze srovnávat. McEnroe údajně vystupuje v přenosech mnohem častěji, navíc je v souvislosti s Wimbledonem považován za jeho hlavní tvář.

Od slovní přestřelky uběhly necelé tři měsíce a válečná sekera se zdá být před nadcházejícím travnatým svátkem v All England Clubu zakopána. Bývalá ženská světová jednička zasedne k mikrofonu během Wimbledonu také letos.

Podle agentury Reuters, která informaci v neděli přinesla, by Navrátilová ráda komentovala jak ženská, tak i mužská utkání. „Je dobré vidět, že BBC bere rovnost v odměňování mužů a žen vážně,“ vnímá posun v kauze rozdílného vyplácení mezd, za které je britská stanice kritizována už od loňského července, bývalá tenistka.

Wimbledon v Londýně odstartuje v pondělí 2. července.