ATP

ATP Stuttgart: Berdych o restart v elitní společnosti. Do hry se vrací tenisový král

- Radek Štohl

Zlomí Tomáš Berdych svoji nepříznivou bilanci? Český tenista se v probíhajícím týdnu zúčastní prvního letošního podniku na trávě, když hraje v německém Stuttgartu. Na turnaji menší kategorie ovšem musí čelit kvalitnímu startovnímu poli, v čele s Rogerem Federerem, který se do tenisového kolotoče vrací poprvé od konce března.

Začalo to v Miami. Ve třetím kole prestižní "1000" Berdych prohrál s mladíčkem Tiafoem. A následně se to vezlo po celou antukovou sezónu. Monte Carlo, prohra s Nišikorim. Madrid, prohra s Gasquetem. Řím, prohra se Shapovalovem. Zmar dokončilo French Open, kde devatenáctý tenista žebříčku padl s domácím Chardym v pěti sadách.

Krátce po vyřazení z druhého grandslamového podniku sezóny se tak český tenista rozhodl přijmout divokou kartu do Stuttgartu. V minulosti na Mercedes Cupu startoval šestkrát, přičemž si jednou připsal postup do semifinále. Minulý ročník zde Berdych ve čtvrtfinále nestačil na Feliciana Lópeze 7:6(4), 3:6, 4:6.

Stejně jako v minulém ročníku byl bývalý čtvrtý hráč dvouhry nasazený rovnou do osmifinále, ve kterém ho bude čekat jeden z dvojice Bernoit Paire (47.) – Taylor Fritz (67.). Pokud by se Berdychovi povedlo postoupit mezi osmičku nejlepších, patrně by vyzval Milose Raonice (35.).

Kromě zmíněných tenistů na podnik zavítali Lucas Pouille (17.), nebo Nick Kyrgios (24.). Hlavní postavou celého turnaje však bude stejně jako uplynulou sezónu Roger Federer (2.), švýcarský hráč se na kurty dostane poprvé od 24. března, kdy v Miami nevyzrál na Thanasi Kokkinakise.

Loni zde Federer negativně šokoval tenisovou veřejnost, když ho v osmifinále porazil Tommy Haas. Do hry by měl dvacetinásobný grandslamový šampion vstoupit ve středu, Berdych by se mohl v akci objevit už v úterý.