Z pozorovatele rivalem. Nebylo to mé poslední grandslamové finále, věří Thiem

- Filip Lefenda

Dominic Thiem na svůj premiérový grandslamový titul zatím nedosáhl. Ačkoliv je čtyřiadvacetiletý Rakušan jediným hráčem, který v letošní sezóně dovedl Rafaela Nadala na antuce porazit, v pařížském vyvrcholení neuhrál ani set. „Jsem ale přesvědčen, že to nebylo moje poslední velké finále. Udělám vše pro to, abych si o titul z grandslamu ještě zahrál a zvládl to příště lépe než dnes,“ pronesl poražený finalista na tiskové konferenci.

Turnajová sedmička nechala na centrálním dvorci Philippa Chatriera vše, na antukového krále to ale nestačilo. „Opravdu jsem bojoval od prvního do posledního okamžiku. Nebylo příjemné ztratit první sadu, nemyslím ale, že by to byl rozhodující moment celého zápasu,“ připomněl Thiem situaci, kdy za stavu 4:5 ztratil servis čistou hrou a tím i celé úvodní dějství.

Na servisu se trápil i v dalších dvou sadách. O osudu té druhé rozhodl hned druhý gem, v němž se zrodil jediný brejk. Ve třetím setu pak Thiem přenechal servis protivníkovi dvakrát. Celkově nabídl Nadalovi v utkání hned sedmnáct brejkových možností.

„Dostat se do finále je skvělé, přesto jsem samozřejmě zklamaný. Opravdu jsem chtěl vyhrát. I když jsem dal do zápasu vše, nestačilo to a já prohrál,“ smutnil dále muž, jenž si v pondělním vydání žebříčku ATP polepší na sedmou pozici, před novináři.

Vzpomněl si také na dřívější doby, kdy Nadalovo panování na francouzské antuce teprve začínalo. „Vždycky jsem sledoval jeho zápasy. Vzpomínám si asi na prvních pět titulů, které zde získal. Je úžasné, že jsem si nyní proti němu mohl zahrát ve finále,“ hledal pozitiva vítěz deseti singlových titulů z profesionálního okruhu.

Před měsícem přitom na Nadala vyzrál, a to rovnou na jeho domácí půdě v Madridu. „Klíč není v tom, že v Paříži ho musíte porazit skrze tři vítězné sety, spíše je to o podmínkách, které mu zde dokonale sedí,“ myslí si Thiem. „Zdejší centrální kurt je opravdu obrovský a když potřebuje, může se pohybovat daleko za základní čárou,“ přidal další poznatek Rakušan.

„Ale není to výhoda jen pro něj, proti ostatním soupeřům podmínky pomáhaly i mi,“ přiznal s úsměvem Thiem. „Sedí nám zdejší míče. Oba to tu máme rádi, Rafovi ovšem zdejší klima vyhovuje ještě o kapku více než mi,“ uzavřela nasazená sedmička.