Nadal nedal Thiemovi šanci a slaví jedenáctý titul z Roland Garros

- Filip Lefenda

Rafael Nadal obhájil titul na Roland Garros, když porazil ve finále jednoznačně 3:0 na sety Dominica Thiema. Rakušan je jediným hráčem, který dokázal v posledních dvou letech španělskou světovou jedničku na antuce porazit, v utkání se ale potácel s úspěšností servisu a prohrál po dvou hodinách a 44 minutách 4:6, 3:6 a 2:6. Nadal ovládl francouzský antukový grandslam už pojedenácté v kariéře, celkově pak slaví sedmnáctý titul z turnaje velké čtyřky a zůstane v novém vydání žebříčku ATP na první příčce.

Do utkání vstoupil lépe Nadal, který za úvodní dva gemy povolil Thiemovi jen jediný míč a rychle tak vedl 2:0. Poté se Rakušan zmátořil, rebrejkem snížil a následně skrze odvrácený brejkbol i srovnal na 2:2.

Světová osmička se nicméně trápila na podání i nadále, úspěšnost prvního servisu se v případě Thiema pohybovala jen lehce nad hranicí čtyřiceti procent. To nadělalo Rakušanovi starosti opět v šestém gemu, i tentokrát ale dvě Nadalovy možnosti odvrátil. 

Španěl si ve zbytku setu držel servis naprosto s přehledem, v sedmém i devátém gemu ztratil shodně jen fiftýn. To Thiem v desáté hře naprosto vyhořel, když pustil podání čistou hrou, čímž ztratil i celou úvodní sadu.

V podobném duchu pokračoval také druhý set. Hned ve druhém gemu si Nadal postupně vypracoval pět brejkových příležitostí, přičemž té poslední už Thiem podlehl. Za stavu 4:2 pak měl semifinálový přemožitel Itala Cecchinata ojedinělou možnost vrátit se na returnu zpět do hry, nádhernou výměnu při Thiemově brejkbolu ale ovládl Nadal.

Španělský favorit už náskok tří her udržel. O dva gemy později Nadal druhou sadu bez problémů dopodával a od zisku jedenáctého titulu z Roland Garros už jej dělil pouze jeden vyhraný set.

Klíčovým faktorem třetího setu bylo opět podání. Po tom druhém totiž uhrál Thiem jen dva míče z celkových čtrnácti! Už v prvním gemu čelit Rakušan opět čtyřem brejkbolům, protentokrát se ale ještě ubránil. O dvě hry později už tolik štěstí neměl.

Nadala nezbrzdily ani křeče v ruce, vinou kterých se musel nechat dvakrát ošetřovat. V sedmé hře pak ukořistil protivníkovi servis podruhé, aby vzápětí duel dopodával. Thiem sice dokázal utéct ze stavu 40:0 a skrze tři odvrácené mečboly vybojovat shodu, skrze ni už ale Španěl zápas ukončil.

Roland Garros tak "antukový král" ovládl už pojedenácté v kariéře, čímž vyrovnal rekord Australanky Margaret Courtové – ta podobným způsobem dominovala v Melbourne. Celkově pak dvaatřicetiletý Španěl slaví sedmnáctý grandslamový titul a v pondělním vydání žebříčku tak zůstane světovou jedničkou. Poražený Thiem si polepší z osmého na sedmé místo.

„Nemůžu tomu ani uvěřit. Vyhrát zde v Paříži už pojedenácté je něco jako sen,“ rozplýval se staronový pařížský šampion přímo na kurtu. „Bel to ale těžký zápas. Dominic je můj přítel a také hráče, jako je on, tenis potřebuje. Hrál výborně po celé dva týdny,“ vysekl poraženému sokovi poklonu.

Roland Garros, Paříž (FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
Finále mužské dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 1.) [1] – Dominic Thiem (AUT, 8.) [7] 6:4, 6:3, 6:2