Krejčíková se Siniakovou slaví grandslamový titul! Ve finále nedaly soupeřkám šanci

- Petr Sumbal

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou slaví největší vítězství své kariéry! Ve finále deblu na Roland Garros Češky nedaly šanci japonské dvojici Eri Hozumiová, Makoto Ninomijaová, kterou porazily dvakrát 6:3. Češky si pouze v samotném úvodu utkání prohrály podání, to si ale rychle vzaly zpět a dál už jasně dominovaly. Po loňském vítězství Lucie Šafářové po boku Bethanie Mattekové-Sandsové tak i letos putuje pohár pro vítězky pařížského deblu do českých rukou.

Jsou mladé, jsou sebevědomé a nyní už si také mohou říkat grandslamové vítězky. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se na French Open probojovaly do prvního společného grandslamového finále, a to hned vyhrály, když japonskou dvojici Eri Hozumiová, Makoto Ninomijaová porazily dvakrát 6:3.

České tenistky nevstoupily do zápasu dobře, soupeřky při podání Krejčíkové hned v úvodním gemu pustily do brejku. To bylo však naposledy, kdy se ocitly v utkání Japonky ve vedení. Od druhé hry, kdy Češky získaly brejk zpátky, už to byly ony, které jasně diktovaly tempo zápasu.

Hlavně Siniaková předvedla ve finálovém utkání skvělý výkon. Mladší z obou hráček ukázkově servírovala a hlavně se prezentovala výbornou hrou na síti, kde neustále naznačovala přeběhy a tím značně zlobila obě japonské hráčky. Barbora Krejčíková také postupně zvedala svou hru a rovněž ona působila na kurtu velmi jistým dojem.

Ve druhém setu Češky rychle získaly náskok jednoho brejku a ten si už poté bez větších obtíží pohlídaly až do samotného konce zápasu, soupeřkám nedovolily jediný brejkbol. Celé utkání Češky uzavřely čistou hrou při podání Japonek, skočily si do náručí a mohly si vychutnávat první okamžiky jakožto grandslamové vítězky.

„Jsme šťastné, jak jsme to zvládly. I když se nedařilo, tak jsme pořád bojovaly a sešlo se to ve finále úplně úžasně,“ rozplývala se po finále Krejčíková. „Neuvěřitelné, že budeme na té trofeji zapsané i za padesát let.“ Krejčíková ve své pozápasové řeči nezapoměla zmínit loni zesnulou Janu Novotnou, která ji v minulosti trénovala, a titul jí věnovala.

Pocity velkého štěstí pochopitelně po utkání zaplavily také Siniakovou: „Nepopsatelný zážitek, už nám to nikdo nevezme. S Bárou můžeme být skvělý pár, známe se a víme, co od sebe čekat. Tady se to naplno projevilo. Protrápily jsme se prvními koly a nakonec jsme ukázaly, jak silné dokážeme být.“


SLEDOVALI JSME ONLINE:

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 3:6 KONEC ZÁPASU!
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou zvládly i poslední krůček a stávají se poprvé ve svých kariérách grandslamovými vítězkami! Poslední gem zápasu vyhrály čistou hrou díky výborným úderům Krejčíkové i skvělé práci Siniakové na síti. Za malou chvíli bude Češkám předána trofej pro vítězky ženské čtyřhry na Roland Garros.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 3:5
České hráčky už jsou nyní jen gem od vítězství Roland Garros! Siniaková znovu zvládla svůj podávací gem, i když tentokrát se muselo jít přes shodu. K brejkbolu ale Češky své japonské soupeřky nepustily a poté gem ukončila chyba Hozumiové.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 3:4
Japonky zvládly důležitý gem, pokud se už nechtěly ocitnout opravdu na samotné hraně vyřazení, musely sedmou hru druhého setu zvládnout, a to se jim čistou hrou podařilo.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 2:4
Češky zvládly těžké okamžiky v šesté hře druhého setu a ujímají se vedení 4:2. Za stavu 30:30 Češky zahrály skvěle a nepustily Japonky k brejkbolu. Stejně tak se jim povedla i následná výměna, a české hráčky jsou už jen dvě hry od zisku grandslamového titulu.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 2:3
Japonky tentokrát při svém podávacím gemu nedopustily větší komplikace a nepustily českou dvojici k žádným brejkbolům. Perfektní práci na síti znovu odváděla Siniaková, ale to tentokrát nestačilo.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 1:3
Když má dnes podání Kateřina Siniaková, může být zatím český fanoušek v klidu. Platilo to i tentokrát, mladší z českých tenistek si znovu bez jediného problému podržela servis. I díky chyb Japonek získaly tento gem Češky čistou hrou a udržují si náskok jednoho brejku.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 1:2
O podání Ninomijaové se sice znovu bojovalo, úspěšnější byly ale nakonec japonské tenistky. Ty se dostaly do vedení 40:30 a poté se Siniakové nepovedl náročný volej u sítě, míček skončil z její rakety v autu. Po třech českých gemech v řadě znovu přichází také japonský úspěch.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 0:2
České tenistky dál pokračují ve skvělém výkonu, jasně v těchto chvílích Japonky převyšují. Barbora Krejčíková si suverénním způsobem podržela své podání, soupeřkám povolila jediný fiftýn a hru zakončila svým prvním esem v utkání.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 0:1 (ztracené podání!)
Češky zahájily skvěle druhou sadu, hned v jejím úvodním gemu zaskočily Hozumiovou při jejím podání a získávají brejk! Hozumiová japonskou dvojici tentokrát nepodržela, poprvé v utkání přišla o své podání.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6 KONEC SETU
Bylo na Barboře Krejčíkové, aby při svém podání první sadu ukončila. Jenomže chyby dostaly české hráčky do problémů a Japonky si vybojovaly dva brejkboly. První odvrátila Krejčíková díky kvalitnímu servisu, při druhém měly Češky štěstí, protože Hozumiová předvedla zbytečnou nevynucenou chybu na síti. Poté Češky odvrátily ještě další brejkbol a pak už si vypracovaly první setbol, kterývyužily po nekompromisním voleji Siniakové.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:5
Češky byly blízko setbolu. Podařilo se jim srovnat na 30:30, ale pak si Ninomijaová pomohla přímým bodem z podání. Japonkám se však gem ještě ukončit nepodařilo, po prohozu Krejčíkové se šlo do shody. Další dva fiftýny už ale patřily japonským tenistkám. Zejména poslední výměna gemu stála za to. Češky se statečně bránily, ale nakonec vše ukončila smeč z rakety Hozumiové.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:5
Kateřina Siniaková si i podruhé v utkání podržela svůj servis a Češky už jsou díky tomu jen jednu hru od zisku první sady! Bylo to čistou hrou, Siniaková zatím dnes podává skvěle, Japonky nemohou najít recept na její servis.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:4 (ztracené podání!)
O šestý gem první sady finálového utkání se bojovalo více. Češky otočily gem z 15:30 a radují se z brejku! Na brejkbol se strhla velice pohledná a dlouhá výměna, které nechyběly přeběhy na síti, voleje a loby a nakonec skončila po chybě Japonek lépe pro české duo.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:3
Třetí velice rychlý gem v řadě, tentokrát při podání Barbory Krejčíkové. Ta napravila své zaváhání z úvodu utkání a tentokrát si své podání udržela. Celý gem zakončila volejem na síti Siniaková, která zahrála na tělo Ninomijaové.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:2
Také Japonky si poprvé v utkání drží svůj servis a srovnávají na 2:2. Byla to velice rychlá záležitost, Hozumiová s Ninomijaovou získaly gem čistou hrou.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:2
První hráčkou, které se podařilo podržet si servis, se stává Kateřina Siniaková. Ta si sice v gemu neodpustila jednu dvojchybu, ale taktéž předvedla dva přímé body z podání. I díky nim se Češky poprvé v utkání ujímají vedení a nyní se budou soustředit na to, jak získat gem při podání Ninomijaové.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:1 (ztracené podání!)
Češky zareagovaly na úvodní ztártu podání nejlépe, jak mohly a hned si berou brejk zpátky. Při podání Hozumiové Krejčková se Siniakovou neztratili ani jeden fiftýn a čistou hrou tak srovnávají na 1:1. Podávat nyní bude Siniaková.

HOZUMIOVÁ, NINOMIJAOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:0 (ztracené podání!)
Utkání začíná lépe pro japonskou dvojici, která hned na úvod získává brejk. Hlavně Ninomijaová u sítě zahrála velice dobře a také za stavu 40:30 utkání zakončila vítězným prohozem. Češky budou nyní muset dotahovat ztrátu.