Kitzbühlský kat českých tenistů vybojoval historický výsledek pro gruzínský tenis

- Jan Vojkůvka, foto: Frédéric de Villamil

Poprvé v historii může malá země v oblasti Kavkazu, Gruzie, pocítit, jaké to je, když její reprezentant postoupí do finále na okruhu ATP World Tour. Právě takový počin se podařil Nikolozu Basilašvilimu, katovi českých tenistů v Kitzbühlu.

Země s méně než čtyřmi a půl miliony obyvatel se prozatím na tenisové turnaje nejvyšší mužské kategorie mohla dívat spíše z lásky k tenisu než z hlediska aktivního fanouškouvství pro vlastní hráče. Tedy až do Kitzbühlu, kde Nikoloz Basilašvili předvedl fantastickou jízdu za postupem do finále, historicky prvního finále pro tenistu z Gruzie.

„Jsem hrdý a velmi pyšný. Pro tohle jsem velmi tvrdě dřel,“ řekl po semifinálovém utkání Basilašvili, který porazil Srba Dušana Lajoviče hladce 6:3, 6:1. „Do dnešního utkání jsem dal sto procent. Byl to velmi důležitý zápas. Byl jsem trochu nervózní, ale myslím, že jsem hrál dobře,“ citoval Basilašviliho oficiální web ATP.

Aktuálně 123. hráč světa se po tomto týdnu navrátí do elitní stovky světa, kde již figuroval nejlépe na 86. místě v listopadu minulého roku, pouze v případě, že dokáže turnaj v Kitzbühlu vyhrát.

Letos se mu podařilo ovládnout již dva turnaje Challenger Tour v Číně a Německu, čímž zopakoval zisk dvou titulů v sezoně minulé. Celkově má na kontě pět titulů na challengerech a dalších deset triumfů na turnajích kategorie futures. Na turnajích ATP World Tour se však doposud prosadit nedokázal, ač na svém kontě má třetí kolo z loňského Wimbledonu, což byl ale ojedinělý úspěch mezi nejlepšími.

V Kitzbühlu v cestě do finále narazil také na dva české tenisty. Už v prvním kole překvapivě vyřadil Lukáše Rosola, ve čtvrtfinále ve třech setech přešel přes Adama Pavláska, který si poprvé zahrál mezi nejlepší osmičkou na turnaji ATP.