Nejtěžší zápas byl ten proti Pavláskovi, prohlásil Munar po vítězství na Moneta Czech Open

- Petr Sumbal

Jaume Munar. Tohle jméno by si měli všichni tenisoví fanoušci zapamatovat, protože ho možná v budoucnu uslyší v souvislosti s těmi nejprestižnějšími turnaji a velkými úspěchy. Na French Open porazil Davida Ferrera a potrápil Novaka Djokovice, tento týden pak jednadvacetiletý španělský talent ovládl kvalitně obsazený challenger Moneta Czech Open v Prostějově. Na své cestě za titulem porazil i Čecha Adama Pavláska a ve finále pak zdolal Srba Lasla Djereho 6:1, 6:3. „Turnaj jsem si užil fakt hodně. V České republice se mi líbilo, možná, že tady budu hrát i příští rok,“ nalákal rovnou Munar fanoušky na příští ročník nejprestižnějšího mužského turnaje na českém území.

Zdálo se, že ten dnešní zápas nebyl tak náročný. Na začátku jste si oba jednou prohráli podání a pak jste jasně dominoval. Očekával jste, že se bude zápas vyvíjet právě takto?
Oba jsme se hlavně na začátku utkání se servisem dost potýkali, začali jsme trochu nervózně. Ale pak jsem do toho dal možná trochu víc než soupeř, byl jsem agresivnější. Dal jsem do toho prostě všechno. Je pro mě opravdu důležité, že se mi tohle dařilo od úplně prvního zápasu, až do finále. V závěru jsem byl ještě trochu nervózní, ale zvládl jsem to a jsem nesmírně šťastný, že jsem vyhrál titul.

Od stavu 1:1 v prvním setu jste byl jasně na koni, a to až do stavu 4:1 ve druhé sadě. Pak jste lehce zvolnil a ztratil si servis, co se tam stalo?
Jemu se povedlo pár dobrých returnů, já jsem se začal o něco hůře pohybovat a udělal jsem několik zbytečných chyb. Pak jsem za stavu 30:40 trefil první podání a položil jsem se do forhendu, který nakonec skončil jen pár centimetrů v autu, byla to smůla. Pak jsem věděl, že je důležité se soustředit na každý míč a povedlo se mi to dovést do úspěšného konce.

Co podle vás ten zápas vlastně rozhodlo? V čem jste Djereho dnes přehrál?
Rozhodující dneska bylo, že jsem měl dobrý začátek. Oba jsme byli ze startu dost nervózní, ale já jsem se s tím popral lépe, a proto jsem nakonec vyhrál.

Když se vrátíme na úplný začátek turnaje, očekával jste, že byste se mohl dostat až takto daleko a nakonec vyhrát?
Jako na každém turnaji bylo i zde mým hlavním cílem získat trofej. Stejně tak i příští týden se budu snažit vyhrát a uvidíme, jak to dopadne. Hlavně nesmím přestat pracovat, musím makat tak jako doposud.

Který zápas byl pro vás na celém turnaji tím nejtěžším?
Nejtěžším zápasem byl pro mě určitě ten proti Pavláskovi. Prohrával jsem 2:5 ve třetím setu, pak to bylo 3:5 a on podával. Takže z tohoto pohledu to bylo proti němu vážně těžké. Když budu hodnotit tenisový styl, tak pro mě bylo náročné hrát proti Melzerovi. On je levák, takže mi tlačil forhendem na můj bekhend a to bylo hodně nepříjemné.

Řekl byste, že antuka je vaším nejoblíbenějším povrchem?
To si tak úplně nemyslím. Hraju docela dobře také na tvrdých površích, můj první titul z challengeru jsem získal na hardu a ve vysoké nadmořské výšce, takže na hodně rychlém povrchu. Nedávno jsem ale zahrál velice dobře na Roland Garros a teď i tady v Prostějově. Myslím, že umím zahrát dobře na každém povrchu.

Blíží se start travnaté sezóny. Jak vidíte své šance na tomto povrchu, potažmo přímo na Wimbledonu?
„eď se mi daří na antuce, takže na ní ještě chci odehrát  pár turnajů. Pak si trochu odpočinu a vrhnu se na Wimbledon. Uvidím, kde budu na žebříčku a jestli mi to bude stačit na účast v hlavní soutěži a nebudu muset do kvalifikace.

Jak jste si vůbec užil Moneta Czech Open? Myslíte, že se tu ještě v budoucnu ukážete?
Užil jsem si to fakt hodně. Vždycky, když se mi daří a vyhrávám, tak jsem šťastný. V České republice se mi líbilo, možná, že tady budu hrát i příští rok.

Zítra čeká vašeho velkého mentora i kamaráda Rafaela Nadala finále Roland Garros proti Dominiku Thiemovi. Jak ten zápas vidíte?
Je to finále a Dominic Thiem je opravdu výborný hráč. Ale já si myslím, že pokud bude Rafa hrát jeho nejlepší tenis, tak by měl uspět. Jasně, Dominic je taky skvělý, ale podle mě to Rafa zvládne, pokud bude hrát tak dobře a agresivně, jako hrál ve čtvrtfinále proti Diegu Schwartzmanovi a ještě k tomu bude mít i trochu štěstí.