Ferrer dostane další olympijskou šanci! Pokud vyhraji, ostříhám si vlasy, směje se

- Jan Vojkůvka

Španělé ovládnou olympijské hry v Riu! Takový názor vyjádřil v žertu veterán David Ferrer, který upozornil, že ve finále mužské dvouhry prohraje s Rafaelem Nadalem, zatímco mezi ženami bude kralovat Carla Suarezová Navarrová.

Olympijská kariéra Davida Ferrera měla končit v Londýně 2012, kde prožil velké zklamání a neuspěl zejména ve čtyřhře, kde po boku Feliciana Lopeze byl favorizován na držitele jedné z medailí. Místo toho však španělské duo dvakrát prohrálo, v semifinále s Francouzi Tsongou a Llodrou a v souboji o bronz s další francouzskou dvojicí Benneteauem a Gasquetem.

„Bylo to tvrdé, těžké. Byli jsme tak blízko zisku medaile. Byl to velmi smutný moment v našich kariérách a pro mě druhá nejtěžší porážka v životě,“ sdělil v rozhovoru pro španělský deník Marca Plus. „Ta nejhorší byla v Miami, kde jsem neproměnil mečbol,“ připomněl zápas proti Andymu Murraymu z roku 2013.

Konec olympijských nadějí se však Ferrera nakonec netýká a ve svých čtyřiatřiceti letech dostane ještě jednu příležitost na zisk vytoužené olympijské medaile.

Ve dvouhře se mu nikdy nedařilo, v Pekingu vypadl v prvním kole, v Londýně v kole třetím. Ve čtyřhře však má za sebou již zmíněné čtvrté místo, tu neoblíbenou bramborovou pozici. A tak i letos bude nejspíš vzhlížet zejména k deblu, ačkoliv do ní naskočí po boku dalšího singlisty Roberta Bautisty Aguta. Že se však dva singlisté mohou ve čtyřhře prosadit dokazují úspěchy Federera s Wawrinkou. „Tehdy jsem si myslel, že už nikdy nebudu na olympiádě hrát. A najednou budu hrát na dalších hrách,“ těší Ferrera.

Pokud by člověk chtěl vsázet na případné držitele medailí v Riu, David Ferrer by pro ně měl velmi zajímavý odhad, jak vlastně turnaje pod pěti kruhy dopadnou. „Rafa vyhráje zlatou medaili, já budu stříbrný a Djokovič bronzový. Mezi holkama Carla Suarezová Navarrová vyhraje zlato, Garbine Muguruzaová stříbro a bronzovou medaili získá Serena Williamsová,“ usmíval se při rozhovoru pro deník Marca Plus. „Pokud vyhraji, ostříhám si všechny vlasy,“ dodal se smíchem.