French Open: Krejčíková se Siniakovou nedaly krajankám šanci, Nadal znovu ve finále

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník French Open se pomalu chýlí ke svému konci a v pátečním programu byli odtajněni poslední finalisté, kteří o víkendu budou zápolit o tituly. Českého fanouška nejvíce zajímalo pikantní derby v semifinále čtyřhry, ze kterého postoupily do finále Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Jedním z vrcholů bylo ale také mužské semifinále mezi Rafaelem Nadalem a Juanem Martinem Del Potrem, které však mělo nakonec jasného vítěze ve španělském suverénovi. Obrovského úspěchu v juniorské čtyřhře dosáhl Ondřej Štyler, který si zahraje o grandslamový titul.

Pikantní české derby se stalo trochu jednoznačnou záležitostí. Bez bázně a hany vlétly do utkání proti zkušenějším Andree Sestini Hlaváčkové a Barboře Strýcové mladé a talentované Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Těm se podařilo postoupit do jejich prvního grandslamového finále po výhře 6:3, 6:2!

K prvnímu brejku se šesté nasazené dostaly už v první hře utkání a svou výhodu ještě navýšily v koncovce první sady. Ve druhém setu pak přidaly další dva brejky a od stavu 2:2 vyhrály čtyři gemy v řadě.

„Super zápas. Dodržely, co jsme měly. Hrály jsme aktivně a tlačily jsme na síti. Povedlo se nám to přesně podle představ,“ těšilo po utkání Siniakovou.

O deblovou trofej se střetnou s japonskými tenistkami Eri Hozumiovou a Makoto Ninomijaovou. Více se utkání věnujeme zde.

Nadal je po roce opět ve finále French Open!
Rafael Nadal zvládl i poslední překážku v cestě za postupem do finále Roland Garros a zahraje si o další titul do své sbírky. V utkání s pátým nasazeným Juanem Martinem Del Potrem nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo je hlavním favoritem turnaje a za 137 minut hry zvítězil hladce 6:4, 6:1, 6:2.

Thiem je poprvé ve finále grandslamu
Rakušan Dominic Thiem dokázal, co se mnohým před ním nepodařilo. Zastavil rozjetého Itala Marca Cecchinata (72.), který na letošním French Open vybojoval skalpy takových hráčů jakými jsou David Goffin a Novak Djokovič. V premiérovém semifinále grandslamu však už na dalšího favorita nestačil a s Thiemem prohrál 5:7, 6:7(10), 1:6.

Pro Thiema je postup do finále jeho první příležitostí v kariéře, jak si zahrát o grandslamový titul. Utkání se více věnujeme v samostatném článku.

Štyler si zahraje o grandslamový titul
Osmnáctiletý Ondřej Štyler vybojoval společně s Japoncem Naokim Tajimou postup do finále juniorské čtyřhry na Roland Garros! Česko-japonská dvojice vyřadila ve svižném utkání za 41 minut nasazené jedničky Sebastiana Baeze a Thiaga Seybotha Wilda po setech 6:2, 6:1.

Štyler tak ještě více vylepšil letošní výsledek z Australian Open, kde vypadl v semifinále.

Domácí deblisty ve finále vyzve Marach s Pavičem
Na čtvrteční postupující do finále čtyřhry, Pierra Herberta a Nicolase Mahuta, v pátek navázal rakousko-chorvatský pár Oliver Marach, Mate Pavič. Těm se podařilo v semifinále přehrát španělskou dvojici Feliciana Lopeze a Marca Lopeze, které porazili 6:4, 7:5.

Semifinále dvouhry mužů
Marco Cecchinato (ITA, 72.) – Dominic Thiem (AUT, 8.) 5:7, 6:7(10), 1:6
Rafael Nadal (ESP, 1.) – Juan Martin Del Potro (ARG, 6.) 6:4, 6:1, 6:2

Semifinále čtyřhry mužů
F. Lopez, M. Lopez (ESP) – Marach (AUT), Pavič (CRO) 4:6, 5:7

Semifinále čtyřhry žen
Hozumiová, Ninomijaová (JPN) – Čchan (TPE), Jang (CHN) 6:2, 6:2
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ 6:3, 6:2

Semifinále čtyřhry juniorů
ŠTYLER, Tajima (JPN) – Baez (ARG), Seyboth Wild (BRA) 6:2, 6:1