Český grandslamový vítěz: Nabízeli mi statisíce, abych pustil zápas

- Jan Havlovic

Terčem sázkařské mafie se v minulosti stal dvojnásobný grandslamový vítěz Lukáš Dlouhý. Pětatřicetiletý tenista přiznal nepříjemnou zkušenost v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Nabízeli mi pětimístnou částku v eurech, abych ovlivnil zápas,“ líčí bývalý elitní deblista.

Ovlivňování zápasů bývá označováno za největší problém současného tenisu. Sázkařské mafie nabízejí hráčům vysoké finanční ohodnocení za zmanipulování výsledků. V minulých letech se stal terčem těchto organizací také bývalý český tenista Lukáš Dlouhý.

„Je to už hodně dávno, ale stalo se to. Přišli za mnou a nabízeli mi pětimístnou částku v eurech, abych ovlivnil zápas. Bylo to na turnaji nejvyšší kategorie ATP,“ přiznal Dlouhý v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Dříve bylo časté, že s týmem hráče cestovali také lidé, kteří vynášeli informace a sami také sázeli,“ přibližuje Dlouhý poměry v tenise před několika lety. Podle pětatřicetiletého dvojnásobného grandslamového vítěze se toho zatím příliš nezměnilo. „Myslím, že je v tenise stále mnoho cinklých sázek,“ je si jistý pětatřicetiletý vítěz čtyřhry na French Open a US Open.

Sám Dlouhý peníze za zmanipulování výsledků nikdy nezval. „Ten, kdo se do toho pustil, měl poté velké problémy a těžko se z toho dostával,“ dodává závěrem.

Ovlivňování zápasů bylo v tenisovém světě žhavým tématem před French Open. Z manipulování výsledků byl totiž usvědčen Argentinec Nicolás Kicker, 84. hráč světového žebříčku, který dostal zaplaceno za ovlivnění dvou zápasů na challengerech.