French Open: Hlaváčková se Strýcovou slaví postup do čtvrtfinále, Peschkeová proti favoritkám neuspěla

- Jan Havlovic

Českým tenistkám se v posledních dnech v Paříži příliš nedařilo. Prapor českého tenisu ale na druhém grandslamu letošní sezony drží především deblistky. Do čtvrtfinále postoupily již Krejíčková se Siniakovou a napodobit je v pondělí dokázaly Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou. Naopak Květa Peschkeová společně s Američankou Nicole Melicharovou končí v osmifinále.

Hlaváčková se Strýcovou jsou ve čtvrtfinále – 6:3, 6:3
Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou postupují na Roland Garros do čtvrtfinále čtyřhry! Český pár si v pondělním odpoledním duelu poradil s dvojici Tuan, Sasnovičová po setech dvakrát 6:3 a zajistil si místo mezi nejlepší osmičkou. Nasazené dvojky se v boji o grandslamové semifinále střetnou s dvojicí Arrubarrenová, Srebotniková.

„Neřekla bych, že to bylo tak přesvědčivé, jak to vypadá,“ řekla k utkání Strýcová. „Nastoupily jsme dobře a v prvním setu jsme pořád vedly. V tom druhém jsme se víc tahaly. Ale byl to od obou z nás výborný výkon, na kurtu jsme se cítily dobře. Jsem ráda, že jsme to zvládly ve dvou setech.“

„Soupeřky byly slušné singlistky, ale my jsme hrály zase o trochu lépe,“ doplnila svou parťačku Hlaváčková. „V prvním kole jsme byly nervozní, ve druhém jsme zápas tak tak zvrátily na naši stranu, ale teď se nám sešlo dobře úplně všechno.“

Peschkeová s Melicharovou na French Open končí 6:4, 2:6, 5:7
Květě Peschkeové s Nicole Melicharovou se postoupit do čtvrtfinále Roland Garros nepodařilo. V souboji s nasazenými jedničkami Timeou Babosovou a Kristinou Mladenovicovou prohrály po téměř dvouhodinovém boji 6:4, 2:6, 5:7.

V rozhodující sadě se dvakrát dokázaly zachránit a smazat ztrátu brejku za stavu 1:3 i 3:5, ale v důležité dvanácté hře nabídly soupeřkám hned tři mečboly a ten třetí maďarsko-francouzská dvojice využila.

„V prvním setu jsme si držely podání a hned jsme Babosovou brejkly. Hrály jsme chytře a šly jsme si pro to. Ve druhém setu byly agresivnější a trochu nás přehrály. Ve třetím setu jsme měly naše šance a nedaly jsme je,“ mrzelo Melicharovou. „Pak jsme se trochu trápily, bojovaly jsme, dohnaly jsme brejk, ale moc jsme si navzájem nepomohly.“
 
„V závěrečném gemu jsme zkazila jeden volej, Babosová dala jednu lajnu, prasátko, měly trošku víc štěstí než my. Získaly jsme si ale respekt, stejně tak i od jiných týmů tady. Příště s trochou štěstí snad dojdeme dál,“ dodala s tím, že další turnaje absolvují na Mallorce, v Eastbourne a ve Wimbledonu.

Nadal opět neztratil set, je dalším čtvrtfinalistou 6:3, 6:2, 7:6(4)
Rafael Nadal (1.) předvádí na pařížské antuce opět parádní výkony. V osmifinále French Open si poradil s Němcem Maximilianem Martererem (70.), jehož porazil 6:3, 6:2, 7:6(4) a postoupil hladce do čtvrtfinále.

Ani ve svém čtvrtém utkání na turnaji navíc neztratil set, přičemž německý soupeř rozhodně neprodal kůži lacino a dokázal v prvním setu vést 2:0 a ve třetí sadě 3:1. V obou případech ale Nadal větší komplikace nepřipustil.

Serena Williamsová se odhlásila z French Open
K pikantnímu duelu dvou nesmiřitelných rivalek nedošlo. Serena Williamsová se kvůli zranění musela odhlásit z French Open před utkáním osmifinále proti Marii Šarapovové, jež tak bez boje postupuje do čtvrtfinále. Více se jejímu konci na turnaji věnujeme zde.

Schwartzman otočil prohraný zápas 1:6, 2:6, 7:5, 7:6(0), 6:2
Diego Schwartzman (12.) předvedl nevídaný obrat v utkání osmifinále Roland Garros proti Jihoafričanovi Kevinu Andersonovi (7.), s nímž prohrával už 1:6, 2:6 a 3:5 a čelil vyřazení. Anderson však duel nedokázal doservírovat, ztratil v desáté hře podání a jeho šance na vítězství se začínaly rozplývat.

Anderson nevyužil ani vedení 5:3 ve čtvrtém setu, když Schwartzmanovi opět dovolil v desáté hře vybojovat návrat do zápasu a po prohraném tiebreaku 0:7 si už ani jednou neudržel podání. Schwartzman postoupil po výhře 1:6, 2:6, 7:5, 7:6(0), 6:2.

Kasatkinová poprvé v grandslamovém čtvrtfinále – 7:6(5), 6:3
Daria Kasatkinová (14.) se stala druhou čtvrtfinalistkou letošního Roland Garros! Jednadvacetiletá ruská tenistka si v pondělní dohrávce poradila s Dánkou Caroline Wozniackou (2.), kterou porazila za dvě hodiny po setech 7:6(5) a 6:3. Kasatkinová narazí ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále na Američanku Sloane Stephensovou (10.).

Halepová prolétla do čtvrtfinále – 6:2, 6:1
Simona Halepová (1.) udělala další krok za obhajobou loňské finálové účasti na Roland Garros. Světová jednička si na úvod pondělního programu poradila v osmifinálovém souboji s Belgičankou Elise Mertensovou (16.), kterou vyprovodila z kurtu za pouhou hodinu po setech 6:2, 6:1. Halepová narazí ve čtvrtfinálovém střetnutí na Němku Kerberovou.

Kurt Philippa-Chatriera
Simona Halepová (ROU) [1] – Elise Mertensová (BEL) [16) 6:2, 6:1
Daria Kasatkinová (RUS) [14] – Caroline Wozniacká (DEN) 7:6(5), 6:3
Rafael Nadal (ESP) [1] – Maximilian Marterer (GER) 6:3, 6:2, 7:6(4)
Serena Williamsová (USA) – Maria Šarapovová (RUS) [28] bez boje
Marin Čilič (CRO) [3] – Fabio Fognini (ITA) [18] 6:4, 6:1, 3:6, 6:7(4), 6:3

Kurt Suzanne-Lenglenové
Diego Schwartzman (ARG) [11] – Kevin Anderson (RSA) [6] 1:6, 2:6, 7:5, 7:6(0), 6:2
Angelique Kerberová (GER) [12] – Caroline Garciaová (FRA) [7] 6:2, 6:3
John Isner (USA) [9] – Juan Martín del Potro (ARG) [5] 4:6, 4:6, 4:6
Garbiňe Muguruzaová (ESP) [3] – Lesja Curenková (UKR) 2:0 skreč Curenková

Kurt č.1
F. Lopéz, M. Lopéz (oba ESP) [12] – Kontinen, Peers (FIN/AUS) [3] 6:4, 6:7(2), 7:6(3)
Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [1] – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [13] 4:6, 6:2, 7:5
Johnson, Sock (oba USA) – Herbert, Mahut (oba FRA) [6] 4:6, 3:6

Kurt č.18
Baraová, Buzarnescuová (obě ROU) – Bradyová, Kingová (obě USA) 6:4, 6:3
Tuan, Sasnovičová (CHN/BLR) – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ [2] 3:6, 3:6
Martinézová-Sanchézová, Demoliner (ESP/BRA) – Srebotniková, González (SLO/MEX) 6:7(3), 6:2, 7:10
Melicharová, Peya (USA/AUT) – Čchan, Dodig (TPE/CRO) [2] 6:2, 4:6, 7:10

Kurt č.7
Hozumiová, Ninomijaová (obě JPN) – Dabrowská, Xu (CAN/CHN) [5] 6:1, 6:2
Grönefeldová, Farah (GER/COL) [8] – Spearsová, Cabal (USA/COL) 7:6(3), 6:4
Dabrowská, Pavič (CAN/CRO) [1] – Schuursová, Middelkoop (oba NED) 6:4, 6:4

Kurt č.15
ŠTYLER, Tajima (JPN) – Henning (RSA), LEHEČKA 6:3, 6:1