S tou malou mrchou už neprohraju, řekla si před lety Serena. A slovo zatím drží

- Jan Havlovic

Jednoznačným tahákem pondělního programu na Roland Garros bude souboj Sereny Williamsové s Marií Šarapovovou. Půjde již o v pořadí 22. vzájemný souboj těchto dvou fenomenálních tenistek. Zajímavostí je, že Serena drží nad tenistkou ze Sibiře vítěznou sérii čítající osmnáct výher v řadě. „Teď je ale spíše favoritkou Maria,“ tuší Američanka před pondělní bitvou.

„S tou malou mrchou už nikdy neprohraju,“ řekla si Serena po výprasku ve finále Wimbledonu v roce 2004. Zklamání Američanky bylo tehdy obrovské a odhodlání už nikdy neodcházet z duelů proti Šarapovové v roli poražené ještě větší.

Serena však musela skousnout ještě jednu porážku od blonďaté Rusky. Na podzim roku 2004 na domácí půdě v Los Angeles ve finále Turnaje mistryň. Od té doby však Američanka najela v americko-ruských soubojích na vítěznou vlnu a s tou „malou mrchou“ od té doby neprohrála. Ve střetnutích proti Šarapovové drží vítěznou sérii čítající osmnáct výher v řadě!

Nyní se dvě konkurenty utkají znovu. Poprvé po bezmála dvou a půl letech. Teď se však role obrací. Do duelu na pařížské antuce půjde v pozici favoritky jednatřicetiletá Šarapovová, která se po dopingovém skandálu vrací do vrcholné formy. To čerstvá maminka Serena Williamsová se po malých krůčcích teprve dostává do tempa.

Sama legendární Američanka také tuší, že ji nečeká lehká práce. A je také klidně možné, že její dlouhá vítězná skončí. „Teď je spíše favoritkou Maria,“ tuší vítězka 23 grandslamových trofejí.

Na duel s dlouholetou sokyní se pochopitelně těšit také Šarapovová, která má možnost vrátit své konkurentce předešlé prohry. „Pokaždé, když hrají proti Sereně, vím, jaká výzva přede mnou stojí,“ řekla Šarapovová na tiskové konferenci po výhře na světovou šestkou Karolínou Plíškovou, které povolila pouhé tři gemy.

Ruska zároveň tuší, že tohle utkání bude zcela odlišné oproti těm, které spolu odehrály v minulosti. „Už je to nějaká doba od našeho posledního střetnutí. V našich životech se stalo spoustu věcí, které naše kariéry ovlivnily,“ všímá si Šarapovová.

Třaskavé střetnutí se blíží. Už v pondělí jej přivítá centrální dvorec Philippa-Chatriera.