Soupeřka Strýcové? Otravná Kazaška, co nadává i trenérovi

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Solidní šanci na čtvrtfinále Roland Garros bude mít v neděli Barbora Strýcová. V cestě jí stojí Julia Putincevová, až 98. hráčka světa. Ta ale umí na dvorcích překvapit. Nechvalně známá je i svým neřízením chováním na kurtu – nadává rozhodčím a třeba i vlastnímu trenérovi. „Je otravná, budu se muset vůči tomu obrnit,“ věděla před vzájemným duelem Strýcová.

Že je sama Strýcová horká hlava, to se tak nějak všeobecně ví. Julia Putincevová je ale ještě docela jiný level. Její oblíbenou kratochvílí je okatě se radovat, když soupeřka udělá chybu.

Své o tom ví třeba Číňanka Wang Čchiang, která ve třetím kole Roland Garros vedla nad Putincevovou 6:1 a 4:1, zápas ale ani tak nedotáhla. Putincevová předvedla obrovskou bojovnost a utkání otočila, chvílemi si ale nepočínala zrovna fér, když po chybách soupeřky burcovala publikum.

Kazaška má dokonce ve zvyku radovat se i potom, co soupeřka zkazí první podání. „To by asi nemusela dělat. Zbytečně se hecuje, aby naštvala soupeřku. Asi to ale ke své hře potřebuje, jiná už nebude. Bude důležité, abych byla silná v hlavě,“ říkala před nedělním mačem Strýcová.

Putnicevová má snad všechny zlozvyky, které si u tenistky dokážete představit. Opravuje rozhodčí nebo ukazuje lajnovým, jak hodně byl míč v autu. Jednou dokonce peskovala umpirovou rozhodčí tak hodně, že ta poté Putincevové odmítla podat ruku. Což se opravdu jen tak nevidí.

„Je otravná. Ona má pořád s něčím problémy a všechno jí vadí. Musím jít do toho, že to takhle bude, že to je součást její hry vyvést soupeřku z rytmu. Je důležité si toho nevšímat,“ řekla Strýcová.

Putincevová se nechvalně proslavila i loni v New Haven, kdy před mikrofony kamer seřvala dokonce svého trenéra. „Jseš blbej, nebo co? Nikdy mi netleskáš, když vyhraju míček. Jenom sedíš na tribuně a díváš se do mobilu,“ tepala při přestávce kouče.

Zápas proti Alize Cornetové pak v naprostém deliriu prohrála jasně 0:6, 0:6. Kazaška ale na druhou stranu umí taky pořádně překvapit. Třeba před dvěma lety hrála na French Open dokonce čtvrtfinále, kde vypadla po velkém třísetovém boji až se Serenou Williamsovou.

I proto bude muset být Barbora Strýcová v neděli ostražitá po všech stránkách. „Neberu to tak, že jsem favoritka. Ona je bojovník a umí zvrátit zápasy. Já tam ale taky nechám všechno, těším se na to,“ řekla Strýcová před nedělí.