Nadal otevřeně: Co nabíjí světovou jedničku energií?

- Jan Vojkůvka

Každý profesionální sportovec má, kromě klasických regeneračních procesů, nějaký vlastní recept, jak se udržet svěží a plný energie na další a další zápasy, závody, výkony. Co ale udržuje při chuti se neustále vracet do kolotoče turnajů současného krále antuky Rafaela Nadala?

Pomalu se blíží léto a to pro španělského tenistu znamená jedno. Kromě toho, že ho čeká perná travnatá a betonová tenisová sezona, po French Open unikne z nastoleného koloběhu a na několik dní doslova vypne. Čím ale vlastně bude dobíjet vydanou energii?

„Bylo by pro mě těžké, kdybych nemohl být u moře. Je náročné si vůbec představit, že bych mohl žít bez moře,“ řekl Nadal v rozhovoru pro CNN. „Na moři jsem během svého života strávil celou věčnost a jsem na něj tak nějaký napojený, je mi hodně blízké.“

Kvůli své lásce k moři si také pořídil jachtu, jež ho vyšla na bezmála tři miliony eur. A pokud to čas dovolí, okamžitě jde na palubu a ve společnosti své milé vyrazí brázdit vody mimo civilizaci.

„To, že mám asi rok loď, je pro mě skvělé. Vždy, když se vrátím domů, mohu na ni jít a strávit nějaký čas se svou rodinou a přítelkyní, nebo s přáteli,“ uvedl Nadal. „Miluji, když mohu být na lodi a navigovat se na nejrůznější místa a doufám, že v budoucnu budu mít šanci vyrazit do světa,“ dodal.