Denní menu, 2.6.2018: V Paříži končí Kvitová i Plíšková, turnaj v Mostě vrcholí

- Jan Havlovic

Pořádně zajímavý program čekal na češké tenisové fanoušky při prvním červnové sobotě. Na právě probíhajícím Roland Garros se totiž dnes představilo hned šest českých tenistek! Petra Kvitová bohužel končí ve třetím kole, když nestačila na Estonku Kontaveitovou a konec musela překousnout i Karolína Plíšková po souboji s Marií Šarapovovou. Na pařížské antuce se dařilo alespoň deblistkám, které vybojovaly postupy do osmifinále.

NA ROZJEZD

10:30

JALOVIEC ZVLÁDL DOHRÁVKU, SEMIFINÁLE UŽ NE: Na turnaji v Mostě byl na programu předposlední hrací den. Ten začal dohrávkou čtvrtfinálového duelu, ve kterém uspěl Marek Jaloviec v souboji s Tadeášem Paroulkem a zajistil si místo v odpoledním semifinále. V něm se ovšem nasazené jedničce nepodařilo využít vedení v prvním setu a s Brazilcem Sant'Annou nakonec prohrál. Český tenis tak bude mít ve finále zastoupení pouze v podobě Patrika Rikla, který přehrál Jana Mertla.

Turnaji v Mostě se podrobně věnujeme v samostatném článku.

 

HLAVNÍ CHOD

11:10

KVITOVÁ NESTAČILA VE VYROVNANÉM UTKÁNÍ NA KONTAVEITOVOU: 
Petra Kvitová bohužel končí na Roland Garros ve třetím kole. Světová osmička nestačila v sobotním duelu na Estonku Anett Kontaveitovou, které podlehla ve dvou tiebreacích. České tenistce se v průběhu druhého setu podařilo odvrátit hned dva mečboly a vynutila si dramatický tiebreak. V něm však i podruhé v zápase uspěla dvaadvacetiletá Kontaveitová, která postoupila poprvé na Roland Garros do osmifinále. Zároveň také končí vítězná série Petry Kvitové, která trvala třináct zápasů. – Petra Kvitová (8.) x Anett Kontaveitová (EST, 24.) 6:7(6), 6:7(4)

French Open se podrobně věnujeme v samostatném článku.

 

A KDO NEMÁ DOST...

13:30

PLÍŠKOVÁ NESTAČILA NA ŠARAPOVOVOU: Hodně nepovedený zápas na pařížské antuce má za sebou česká jednička Karolína Plíšková. Šestá nasazená, která z minulé sezony obhajovala semifinále, na French Open končí ve třetím kole po matném výkonu a těžké porážce 2:6, 1:6 s Marií Šarapovovou.

Plíšková přitom vstoupila do souboje s ruskou superhvězdou výtečně a hned v prvním gemu sebrala své soupeřce podání. Hned ve druhé hře výhodu brejku ztratila a prohrála celkem čtyři gemy v řadě. Šarapovová získanou výhodu už nepustila a naopak ještě další brejk přidala v osmé hře, v níž také zakončila první set. Ve druhém setu pak od stavu 1:1 získala Šarapovová pět her v řadě a českou tenistku vyřadila. – Maria Šarapovová (RUS, 30.) x Karolína Plíšková (6.) 6:2, 6:1

French Open se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Češi v akci

Krejčíková se Siniakovou postupují do osmifinále
Nevydařené sobotní zápasy ve dvouhře z pohledu českých tenistek napravily deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Český pár si v utkání druhého kola poradil s německo-britskou dvojicí Mariaovou a Watsonovou po setech 6:1, 2:6, 7:5, přičemž ještě na začátku rozhodujícího setu si obě Češky prohrály podánía prohrávaly 0:3.

V Paříži postupují také Hlaváčková se Strýcovou
Na vítězství Krejčíkové se Siniakovou navázaly ve čtyřhře také Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které si zajistily postup do osmifinále rovněž po třísetovém duelu. V něm Češky přehrály Anastasiji Pavljučenkovovou a Samanthu Stosurovou po obratu 3:6, 6:3, 6:4.

Horáčková si zahraje o první profesionální titul
Turnaj v srbské Niši výborně vychází Gabriele Horáčkové (794.), která se poprvé od loňského října probojovala do finále. Česká tenistka si o první titul v kariéře na okruhu ITF ve dvouhře zahraje po vítězství nad Brazilkou Eduardou Piaiovou (732.), kterou porazila 6:1, 7:5.

ATP/WTA

Roland Garros, Paříž (FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
3. kolo dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (8.) [8] – Anett Kontaveitová (EST, 26.) [26] 6:7(6), 6:7(4)
Maria Šarapovová (RUS, 30.) [28] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) [6] 6:2, 6:1

2. kolo čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [6] – Mariaová, Watsonová (GER/GBR) 6:1, 2:6, 7:5
Pavljučenkovová, Stosurová (RUS/AUS) – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ [2] 6:3, 3:6, 4:6

French Open se podrobně věnujeme v samostatném článku.

ITF/Futures

CZE F3 MOST (muži, CZE F3, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
MAREK JALOVIEC (331.) [1] – TADEÁŠ PAROULEK (991.) [WC] 6:4, 5:7, 6:4

Semifinále dvouhry
JAN MERTL (515.) [5] – PATRIK RIKL (642.) 7:5, 3:6, 3:6
Bruno Sant'Anna (BRA, 455.) [3] – MAREK JALOVIEC (331.) [1] 7:6(7), 6:3

Turnaji v Mostě se věnujeme v samostatném článku

Nis Open (ženy, SRB, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
GABRIELA HORÁČKOVÁ (794.) – Eduarda Piaiová (BRA, 732.) 6:1, 7:5

Zimm Futures, Harare (muži, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JAN JERMÁŘ (-) – Nikolas Moceanu (USA, -) 4:6, 4:6
JIŘÍ VENCL (-) – Ruan Du Preez (RSA, -) 6:2, 6:1