Plíšková o Šarapovové: Obdivuju, že se z toho nepos….

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Tahák soboty, obrovský test a trochu i odveta za finále Fed Cupu. Roland Garros uvidí už ve třetím kole střet Karolíny Plíškové s hvězdnou Marií Šarapovovu. Češka se na zápas těší jako na velkou výzvu – ruská tenistka je jí navíc v mnohém příkladem.

Listopad 2015 a finále Fed Cupu v Praze. Karolína Plíšková se staví na kurt proti Marii Šarapovové. Na poslední tenisové akci, kde Ruska startuja ještě jako uznávaná a „čistá“ grandslamová šampionka. Zápas končí porážkou Plíškové 3:6 a 4:6.

„Byla jsem tam ještě vykulená,“ vzpomíná na utkání Plíšková. „A chytila jsem Marii v hodně dobré formě. Dost věcí se od té doby změnilo,“ tuší správně česká jednička.

V lednu 2016 měla Šarapovová pozitivní dopingový test a všechno rázem bylo jinak. Pro spoustu fanoušků i kolegyň na okruhu byla najednou Ruska podvodnice. „Asi si užila své, ať už to bylo, jak to bylo. Podle mě je hrozně silná, protože se z toho dokázala nepos…“ přináší Plíšková trochu odlišný pohled.

Ne že by pro ni Ruska byla přímo vzorem, dost věcí na ní ale Plíšková minimálně obdivuje. Hlavně chování, profesionalitu sebekontrolu – ať už na kurtu, při věčných dotazech novinářů na dopingovou kauzu nebo při výsměchu soupeřek. „Není to můj idol, ale v chování je jedna z nejlepších a jedna z největších profesionálek, co na okruhu jsou,“ říká Plíšková.

„Bojuje, pořád se snaží dostat zpátky. Spousta holek by se na to už vykašlalo, nezvládly by to psychicky,“ pronáší obdivně česká tenistka.

Lehká poklona před vzájemným sobotním dueelem letěla i na druhou stranu. Šarapovová pochválila servis Plíškové a dodala: „Je spousta věcí, které musím oproti prvním dvěma zápasům zlepšit. Proti hráčce jako Plíšková to bude nutnost.“

To ví moc dobře i sama Češka – bez servisu nemá proti Šarapovové šanci. Ruska se po komplikovaném návratu dostává víc než po roce opět do skvělé formy, i když jí to trochu trvalo.

„Myslela jsem si, že jí to bude trvat možná déle, nebo se úplně tak nevrátí,“ říká Plíšková. „Buduje si jméno a respekt, takže spoustu holek porazí jen tím, že je Šarapovová. Jenže teď k tomu přidala i fakt dobrý tenis,“ upozorňuje.

Plíšková ví, že je před ní v sobotu obrovská výzva. Ale zároveň se těší na zápas jako splněný grandslamový sen. Když ví, že ji nečeká lehká práce, obvykle se vybičuje k nejlepšímu tenisu. Navíc může těžit z fedcupové zkušenosti a ruské superstar porážku vrátit.

„Ať už první zápas dopadl jakkoliv, do toho druhého se jde vždycky lépe. Vím, co od ní čekat. Teď jde výkonnostně nahoru, ale já mám tenis na to, abych tyhle hráčky porážela,“ říká před sobotní česko-ruskou bitvou.

Tu zhlédne na pařížské antuce zaplněný centrální kurt Philippa Chatriera. A Plíšková má ideální šanci ukázat, jestli už dorostla do opravdu velké grandslamové hráčky.