Očistec grandslamového šampiona: Wawrinka padá do nedůstojných hlubin

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Opět se chytil za operací zjizvené koleno a vyžádal si pomoc fyzioterapeuta. „Ale ne, to nebylo to operované koleno, to byl zase nějaký jiný problém,“ říkal trpce po prohraném pětisetovém zápase Stan Wawrinka. Loňský finalista Roland Garros vypadl letos v Paříži už v prvním kole a v žebříčku vypadne mimo prvních 250 hráčů světa.

Není to pro trojnásobného grandslamového šampiona až nedůstojná pozice? Vždyť po půlroční pauze způsobené operací prohrává jeden zápas za druhým a honosné přezdívky jako „Stan the Man“ nebo „Stanimal“ dostávají lehce ironický nádech.

Fanouškům je Stana Wawrinky líto, on ale překvapivě zůstává dál pozitivní. „Věděl jsem, že mi bude trvat nejméně rok, než se dostanu zpátky na můj level,“ řekl Wawrinka po prohře s Guillermem Garciou-Lopezem v prvním kole Roland Garros.

Slovo „pozitivní“ zopakoval během pár minut tiskové konference čtyřikrát. Jedno z pozitiv podle něj je, že operované koleno zatím drží. I když v Paříži musel opět volat fyzioterapeuta. Podle Wawrinky šlo ale o nový problém s postranními vazy.

„Jsem na správné cestě. Dejte mi pár měsíců, začnu vyhrávat zápasy a pomalu se do toho dostanu,“ ujišťoval třiatřicetiletý Švýcar potom, co neobhájil loňské finále Roland Garros. V žebříčku kvůli tomu vypadne mimo 250 nejlepších hráčů světa. Lepší budou třeba i Češi Václav Šafránek, Zdeněk Kolář nebo Lukáš Rosol.

Ani strmý pád Wawrinkovi podle jeho slov tolik nevadí. Jenže chráněný žebříček, který mu zajišťoval start na velkých turnajích i po zranění, už si vybral. Proto teď musí spoléhat jen na divoké karty od pořadatelů. Jednu z nich díky svému jménu získá nejspíš minimálně na Wimbledon.

Dál to bude ale trpká cesta, skoro tenisový očistec, chtělo by se říci. Wawrinka totiž nejspíš bude muset objíždět i challengery – turnaje nižší kategorie – aby získal zpět své žebříčkové postavení a byl schopen hrát turnaje ATP a grandslamy. „Nemám s tím problém, klidně budu challengery hrát,“ tvrdil.

„Vyhrál jsem tři grandslamy a vím přesně, jaká práce za tím byla. A já se chci zase dostat na vrchol. Dřív nebo později tam budu,“ řekl sebejistě švýcarský tenista.

Otázkou zůstává, jak hodně jsou Wawrinkova očekávání blízká realitě. Už v lednu na Australian Open to byl trochu smutný pohled. Švýcar naskočil po půlroční pauze do grandslamového kolotoče se stále čerstvou jizvou po operaci. Za koleno se neustále bolestivě chytal a po porážce ve druhém kole přiznal: „Představoval jsem si návrat až moc růžově.“

Teď Wawrinka věří, že konečně našel správnou cestu. I když dál prohrává a padá žebříčkem.

Fanoušci ale pomalu začínají pochybovat. A jeho příklad nejspíš tak trochu děsí i Tomáše Berdycha, který se bojí kvůli bolavým zádům vzít podobně dlouhou pauzu, jakou měl Wawrinka. Protože ví: Cesta zpět na tenisový vrchol je dosti nejistá.