Obrat se nepodařil. Berdych po pěti letech prohrál první kolo grandslamu

- Jan Vojkůvka

Letošní antukovou část sezony by nejraději rychle hodil za hlavu. Tomáš Berdych neprožil vůbec vydařené dva měsíce, které předchází jeho oblíbenému travnatému povrchu, a nevydařené období své kariéry zakončil pátou porážkou v řadě. Na French Open prohrál s Francouzem Jeremym Chardym 6:7(5), 6:7(8), 6:1, 7:5, 2:6 a poprvé od French Open 2013 skončil hned v prvním kole.

Duel českého tenisty s francouzským soupeřem se nevyvíjel dobře už v úterý, kdy nakonec kvůli tmě muselo být střetnutí přerušeno za stavu 1:1 ve třetím setu. Berdychovi sice přestávka pomohla a nadechl se k velkému obratu, který se mu však nepodařilo dotáhnout.

„Těžko říct, jestli jsem byl lepší. On hrál strašně agresivní tenis. Přesto jsem šanci měl, ale já nejsem typ hráče, kterému se takové zázraky dějí a měnilo se to z momentu na moment,“ řekl po utkání posmutnělý Čech. Naposledy vypadl v prvním kole grandslamu právě v Paříži v roce 2013, kdy nestačil na domácího Gaela Monfilse.

Dvaatřicetiletý Berdych na svého soupeře doslova vletěl, vyhrál pět gemů v řadě a získal třetí set v poměru 6:1. Ve čtvrté sadě sice neudržel vedení 5:3, ale podařilo se mu následně po srovnání Chardyho na 5:5 vyhrát dva gemy a vynutit si rozhodující dějství. V něm však jeho vstání z popela skončilo.

Od stavu 2:2 vyhrál Chardy čtyři hry v řadě a ukončil Berdychovy naděje na zvrat.

„Když to je o jednom dvou balonech, tak nejdou na stranu, na kterou by měly. To není nic překvapivého, tomu se musí položit základy jinde, ale ty tam určitě nebyly. Byla škoda dvou prvních setů,“ odtušil Berdych, kde se jeho zápas, i přes nadějný středeční vývoj, zlomil. Mrzet ho mohl zejména druhý set, v němž vedl 4:2 a své šance měl i v tiebreaku, kde ale nevyužil ani vedení 4:1, ani pozdější setbol.

Český tenista naposledy vyhrál v druhé polovině března na turnaji v Miami, kde započal rovněž svou negativní sérii pěti porážek v řadě, z toho čtyř na antuce. S nadějí tak nyní musí vzhlížet ke své oblíbené trávě, kde by měl opět využít svých silných stránek.