Světlana je volná! Jak Šafářová vyměnila Bethanii za novou parťačku

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Na Roland Garros obhajuje Lucie Šafářová deblový titul z loňského roku. Nebude tak ale činit po boku Bethanie Mattekové-Sandsové, se kterou triumf získala. Kvůli dlouhé zdravotní pauze Šafářové si totiž Američanka našla jinou parťačku a česká tenistka se tak na poslední chvíli dala kuriózním způsobem dohromady se Světlanou Kuzněcovovou.

Neznamená to ale, že by veleúspěšná spolupráce oblíbené dvojice nadobro skončila. Velkou motivací pro Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou může být Wimbledon, který jako jediný z grandslamů ještě společně nevyhrály.

„Po French Open si sedneme. Nevím, jestli jsem schopna jí slíbit účast na všech turnajích, aby jí to dávalo smysl. V tom je to těžší,“ řekla Šafářová, která po zdravotních trablích naznačuje, že tato sezona může být klidně její poslední. A taktéž plánuje v roce 2018 radikálně omezit počet turnajů.

Proto se Matteková-Sandsová na pařížský grandslam spojila do ambicioznější dvojice s deblovou světovou jedničkou Latišou Čan. A Šafářová, která se teprve minulý týden vrátila na kurty, původně ani nechtěla svůj deblový titul v Paříži obhajovat. Nakonec se ale její jméno na startovní listině objevilo vedle Světlany Kuzněcovové.

„To byla dobrá story. Nemyslela jsem, že zvládnu obě disciplíny, ale pak mi napsal pán z WTA v 11 hodin, že přihlášky se v poledne uzavírají. A zdůraznil: Kuzněcovová je volná, jenom jsem ti to chtěl říct,“ vyprávěla Šafářová se smíchem. V Paříži nejspíš nechtěli přijít o možnost mít v soutěži obhájkyni titulu.

„Už jsme seděli s Robem (trenérem) v letadle a probírali jsme to. A on mí říká, že Kuzněcovová je dobrá, abych do toho šla. Napsala jsem jí na WhatsApp, ale má nové číslo, tak jí psal Rob na Facebook. Bez odpovědi,“ popisovala Šafářová humorné chvilky. „Pak vypnuli telefony a po příletu jsme měli zprávu od Světlany, že nás za pět minut dvanáct zapsala!“

Na Roland Garros tak Šafářová i Matteková-Sandsová startují s novými parťačkami a pokud se jejich párům bude dařit, může dojít k pikantnímu vzájemnému souboji už ve čtvrtfinále.

Následně by se ale obě velké kamarádky měly dát opět dohromady. A to přinejmenším na jeden turnaj, jak Šafářová poznamenala. Vždyť Američanka je pro ni pořád obrovsky důležitou postavou, která jí pomohla v návratu na kurty. „Povzbuzovala mě, byla pro mě motivací,“ uznala Šafářová po čtvrtletní zdravotní pauze.