Utekl z lopaty hrobníkovi a došel si pro druhý titul. Proč dal Kopřiva přednost Polsku před Jabloncem?

- David Schlegel, Filip Lefenda

Výborný týden má za sebou v polské Ustroni Vít Kopřiva. Dvacetiletý mladík si na antukovém turnaji s dotací 15 tisíc amerických dolarů došel v Polsku pro druhý singlový titul z okruhu ITF v kariéře, a to i přesto, že ve čtvrtfinále prohrával už 1:6, 1:3 a posléze čelil i mečbolu. O své radostné pocity se český tenista podělil s Tenisovým světem.

Jak jste viděl turnaj vašima očima?
Turnaj hodnotím samozřejmě pozitivně. Odehrál jsem náročné zápasy a jsem hrozně šťastný, že jsem všechny dotáhl do vítězného konce. Doufám, že mi to pomůže do dalších utkání a turnajů.

Kdy jste začal cítit, že máte formu?
Cítil jsem se dobře už na předchozím turnaji, který se konal na stejném místě. Takže jsem se rozehrál a výkony šly každým zápasem nahoru.

Největší bitvu jste svedl ve čtvrtfinále s Rakušanem Davidem Pichlerem, kterého jste udolal 1:6, 7:6(6), 6:0. Odvracel jste mu dokonce mečbol. Jak ten zápas probíhal?
Ano, určitě to byl nejtěžší zápas a jsem hrozně šťastný, že jsem ho dokázal otočit. Ze začátku mě přehrával ve všem, prohrával jsem už 1:6 a 1:3. Pak ale přišly nové míče a nějak jsem se dostal do hry. Po vyrovnané koncovce pak soupeř ve třetím setu odpadl a já už duel dokázal dohrát.

Jak vypadal protivníkův mečbol?
Na mečbol jsem dobře zaservíroval a výměnu dohrál smečí na síti. To mě dost nakoplo a následně jsem zápas otočil.

Kromě tohoto utkání jste všechny zápasy vyhrával poměrně hladce. Jaký zápas byl pro vás z těch ostatních nejsložitější?
Velmi složitý byl finálový zápas. V prvním setu rozhodly maličkosti a nějaké odvrácené brejkboly. Ve druhém setu pak soupeř fyzicky i psychicky odpadl a už to bylo jednodušší, i když dohrát poslední míček je vždy složité.

Na turnajích se vám letos moc nedařilo, uhrál jste nejvíce jedno kolo a teď jste najednou vyhrál. Čemu to přisuzujete?
Turnaje nevycházely podle mých představ. Bylo to především vinou zranění, které se mi stalo v přípravě. Pak se to se mnou táhlo. Jsem ale rád, že jsem to zlomil. Snad to takto bude pokračovat dále.

Ve stejnou dobu jako v polské Ustroni se hrál i turnaj v Jablonci nad Nisou, kde jste také před dvěma lety startoval. Proč letos dostalo přednost Polsko?
Rozhodl jsem se pro Polsko, jelikož jsem spal doma a dojížděl tam. Bylo to pro mě za této situace určitě lepší než dlouhá cesta do Jablonce.

Na turnajích jste se často objevoval s Jaroslavem Pospíšilem, ale v Polsku s vámi nebyl. Proč?
Jarda začal trénovat v prostějovském klubu, jeho čas na ježdění se mnou se tak bohužel snížil. Pořád ale vzájemně spolupracujeme právě v klubu.

Momentálně probíhá French Open. Sledujete tenis i v televizi, nebo jste jím tak přesycený, že se raději nedíváte? Komu nejvíc na grandslamu fandíte?
Tenis sleduji, i když ne celé zápasy. Občas se ale podívám. Především fandím Čechům a přeji jim jen to nejlepší.

Jaký je váš další tenisový program?
Další týden budu hrát kvalifikaci challengeru v Prostějově a poté nějaké pětadvacítky v Maďarsku.

Cesta Víta Kopřivy za titulem v Ustroni

1. kolo: Vít Kopřiva – Luca Castelnuovo (SUI) 6:3, 6:2
Osmifinále: Vít Kopřiva – Dominik Šproch (SVK) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále: Vít Kopřiva – David Pichler (AUT) 1:6, 7:6(6), 6:0
Semifinále: Vít Kopřiva – Maciej Rajski (POL) 6:1, 2:0 skreč Rajski
Finále: Vít Kopřiva – Dante Gennaro (ITA) 7:5, 6:1