Rozhodl české derby déšť? Každý nadává, když prohrává, řekla Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Byl to český souboj jako řemen. Barbora Krejčíková hrající na svém prvním grandslamu nepěkně trápila světovou šestku Karolínu Plíškovou a nebyla daleko od překvapení. Od stavu 4:1 ve druhém setu už ale nevyhrála jediný gem. Trápil ji déšť. „Myslím, že mě znevýhodnil víc než Karolínu,“ řekla pak po porážce 6:7 a 4:6.

Na pařížskou antuku dopadaly zlehka kapky deště takřka už od začátku zápasu. Plíšková byla proti Krejčíkové (141. hráčka světa) jasnou favoritkou. Jenže v prvním setu ji Krejčíková přestřílela a za stavu 6:5 dokonce podávala na vítězství v celé sadě.

„Že jsem jí přehrávala? Vždyť mě to z rakety celkem letí a když mi to sedne, tak můžu hrát s kýmkoliv. To bylo dneska vidět,“ řekla po zápase Krejčíková, ve které se mísily pocity obrovského zklamání s jistým uspokojením.

Plíšková totiž opravdu občas nevěděla, co se na kurtu děje. Krejčíková ji ve výměnách přestřílela a navíc deptala krásnými kraťasy za síť. „No ode mě to nebylo nic moc,“ uznala Plíšková. „Podmínky pro mě byly asi nejhorší, co můžou být vůbec. První set byl déšť na spadnutí, druhý set už propršel celý. Nějak mi to potom neletělo.“

Plíšková chtěla, aby se zápas přerušil. Což by jí určitě pomohlo i v tom, aby se vzpamatovala z razantního nástupu Krejčíkové. „Přišlo mi, že prší docela dost. Což je nepříjemné, ať už na servis nebo na tělo. Zeptala jsem se rozhodčí, jestli si myslí, že je kurt v pohodě. Odpověděla, že ano.“

Jenže mnohem víc si na padající kapky z nebe stěžovala outsiderka utkání Krejčíková. Dokázala by za lepších podmínek vysoce favorizovanou Plíškovou porazit? Kdo ví. Když ale měla soupeřku ve druhém setu za stavu 4:1 na lopatě, nedokázala set doservírovat a navíc nezískala už ani gem.

„Za stavu 4:1 se rozpršelo nejvíc. Najednou se změnily podmínky, kurt byl měkčí a přestalo to létat úplně. Vadí mi déšť i proto, že nosím čočky. Věřila jsem, že zápas přeruší. To se nestalo a myslím si, že mě to znevýhodnilo víc než Karolínu,“ stěžovala si pak Krejčíková po zápase.

„Ona nadávala, až když začala prohrávat. Já taky nadávala, když jsem prohrávala, pak jsem to přijala a zvykla si, že to tak je,“ kontrovala zase Plíšková. „Paradoxně mi to pomohlo, že jsem se smířila s tím, že je to na ho... Ona udělala pár chyb, co do té doby neudělala, řešila moc déšť, než by měla řešit hru,“ myslela si česká jednička.

A byla ráda, že velice trnitou cestou začala Roland Garros nakonec úspěšně a probojovala se do druhého kola, ve kterém bude hrát proti Lucii Šafářové.

Barbora Krejčíková si nakonec ze svého výkonu v Paříži odnáší taktéž jen to pozitivní. „Zápas byl těžký, snažila jsem se co nejvíc hrát na každý balon. A zkusit být na kurtu co nejdéle. To se podařilo, Karolínu jsem hodně potrápila. I když teď jsem zklamaná, že to nevyšlo a v obou setech jsem prohrála. Ale na to, v jaké situaci jsem, to byl úspěch,“ zakončila tenistka, která se na tenisové túře stále pohybuje bez trenéra a stálého týmu.


Galerie