Velká škoda pro Koláře. Stačil podpis a byl by v hlavní soutěži RG

- Jan Havlovic

Zdeněk Kolář odjížděl z Paříže poměrně zklamaný, neboť ve finále kvalifikace nestačil na Brazilce Dutra da Silvu. Zdálo se, že účast v hlavní soutěži je ztracená, neboť neměl štěstí ani při losování lucky loserů. Český tenista se tak vydal na challenger do italské Vincezi. Kdyby byl však trpělivější, mohl se dostat na úkor Nicka Kyrgiose přímo do hlavní soutěže Roland Garros.

Pořadatelé Roland Garros sáhli před letošním ročníkem do pravidel. Nově má hráč, který se odhlásí, právo na padesát procent z prize money za účast v prvním kole. Nový trend má zamezit těm tenistům, kteří i s lehkými zdravotními komplikacemi nastupovali do duelu na grandslamech kvůli vysokému příjmu ze startovného.

Nové pravidlo začalo platit již na letošním French Open a využilo jej hned několik tenistů. Mezi těmi posledními byl Nick Kyrgios, avšak na čekací listině již nebyl žádný podepsaný hráč. Tím posledním byl Egypťan Mohamed Safwat, který již v neděli nastoupil místo zraněného Srba Troického.

Na místo Kyrgiose se mohl dostat Zdeněk Kolář, jenže ten byl již tou zapsaný na challengerů v italské Vicenze. Situace tak využil Argentinec Marco Trunglliti, který se po vlastní ose přesunul z Barcelony do Paříže, kde v pondělí dopoledne nastoupil proti Bernardu Tomicovi. A favorizovaného Australana se mu povedlo dokonale zaskočit, když vyhrál 3:1 na sety.

Před Trungllitim byl na čekací listině ještě Ind Gunneswaran, avšak ten doplatil, podobně jako Kolář, na svou netrpělivost. Akutálně 175. hráč světového žebříčku totiž v sobotu večer odcestoval z Paříže do Vincenzi.

Gunneswaran po účasti v hlavní soutěži Roland Garros moc toužil, avšak na základě stanovených pravidel nemůže být přihlášený na dvou turnajích najednou (Paříž a Vicenza). „Chtěl jsem do Paříže dorazit i za cenu pokuty. Bylo mi však řečeno, že do hlavní soutěže už zasáhnout nemohu,“ líčí indický tenista situaci v rozhovoru pro Times Of India