I na trénink jsou tribuny malé. Co Rafovu kouzlu říkají čeští hráči?

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Člověku při vyřčení spojení Roland Garros vyskočí především dvě konotace. Antuka a zcela bezprostředně poté bude následovat Rafael Nadal. Nebo naopak? Španělská legenda a French Open jsou něco jako žvýkačka, která se vám přilepí na botu. Zkrátka nelze tyto věci oddělit. Jednatřicetiletý král je borcem, kterému je takřka nemožné sundat na tomto grandslamu z hlavy korunu. K jeho pařížské magii se vyjádřili i čeští tenisté.

Na třetím největším dvorci areálu právě probíhal trénink. Na jedné straně stál současný nejlepší Francouz v žebříčku ATP Lucas Pouille. Lidé, kterých bylo tolik, že se ani nevešli na sedačky, a museli tak pozorovat dění uprostřed kurtu na špičkách u východu, však nepřišli kvůli šestnáctému tenistovi světa.

Proti Pouillemu stál na druhé straně desetinásobný šampion Roland Garros Rafael Nadal.

To tak nějak všechno vysvětluje.

Z Paříže to je to vzdušnou čarou k hranicím Španělska přes 650 km. Na jeho rodnou Mallorku dokonce přes 1000.

Doma je ale ve francouzském hlavním městě. Stadion Rolanda Garrose je jeho pevnost, a kdyby měl někdo někdy měnit zavedený název jednoho z velkých dvorců, prostor by s velkou pravděpodobností dostal antukový král.

Pro mnoho fanoušků je modlou. To stejné platí pro některé tenisty, kteří k němu vzhlížejí.

Zeptali jsme se českých hráčů, co říkají na jeho pařížské kouzlo.

„Rafa je prostě jen jeden, je to antukový král. A svoji dominanci potvrzuje i na ostatních površích,“ vysype ze sebe Zdeněk Kolář.

„Dokáže být mentálně silný. Zápasy na tři vítězné sety jsou ohromně dlouhé, na antuce obzvlášť. A dokáže každého zlomit nejen fyzicky, ale i mentálně. Jeho soupeř může pak v pátém setu hrát sebelíp, ale Nadal dokáže vydržet v pohodě, protože ví, že jeho protivníka, byť třeba jen o kousek, přehraje,“ dodal blonďatý tenista.

Obdiv směrem k Nadalovi chová ve velké míře rovněž Adam Pavlásek. „Na antuce je bezkonkurenční. Hraje strašně rychle, umí všechno. Je na tomto povrchu králem, co se týká hry, ale i dřiny, kterou tomu obětuje. Jeho hra je na antuku postavená - dává spiny, které jsou ohromně rychlé a skáčou vysoko. Kombinace toho všeho ho dělá neporazitelného,“ řekl muž, který v týdnu prošel úspěšně kvalifikací French Open.

Tereza Martincová naopak skončila hned v prvním kole, nicméně názor na jednatřicetiletého šampiona je takřka identický. „Je dost pravděpodobné, že celý turnaj vyhraje i letos, protože na antuce je opravdu neskutečný. On je na tomto povrchu král, kurty na Roland Garros jsou hodně kvalitní, jemu to vyhovuje.“

Podle tenistky pocházející z Prahy jeho nadvláda může vycházet také z výborných vzpomínek. „Přece jen, když párkrát zvítězíte, tak je to pak také o sebevědomí. Zkrátka ví, že všechno mu tu vyhovuje, přijde si zde jako doma, což jsou důležité věci. Je to hodně spojené s hlavou a ví, že tady je to jeho,“ uvedla třiadvacetiletá Tereza Martincová.

Pan domácí nemá rád velké řeči, i když on je jeden z mála sportovců, kteří by si je mohli dovolit. Zůstává naprosto skromný. I na páteční tiskové konferenci, když k němu přišel dotaz na to, zda by preferoval finále s Djokovičem, nebo s někým jiným. „Preferoval bych hlavně být ve finále,“ usmál se Nadal. „Mám před sebou hodně práce a nemyslím si, že je dobrý moment mluvit o přímém souboji o titul. Jsme ve fázi, kdy turnaj ještě ani nezačal,“ dodal.

Skutečnost je ale zkrátka taková, že veřejnost řeší, kdo si zahraje s Nadalem finále, a ne to, jestli se do něj Španěl probojuje. 

Největším soupeřem pro Nadala bude zdraví.

Hned pět minut po něm si ve stejné místnosti povídala s novináři Petra Kvitová. Vyhraje Nadal i letos? „Já myslím, že jo,“ odpověděla dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Ať se Nadal brání jakkoliv, překvapit může leda v případě, že major na oranžové drti nevyhraje.

Fanoušci se totiž v sobotu přišli podívat na trénink šampiona a Lucase Pouilleho.