Češi v akci: Pavlásek si zahraje čtvrtfinále, Mertlovu pohádku ukončil López

- Jan Havlovic

Bohatý tenisový program nabídne také středa! Premiérové čtvrtfinále na okruhu ATP vybojoval v rakouském Kitzbühelu Adam Pavlásek, totéž se při své premiéře mezi tenisovou elitou nepodařilo zkušenému Janu Mertlovi, který po vyrovnané bitvě nestačil na Feliciana Lópeze.

Adam Pavlásek si ve včerejším zápase prvního kola dokázal poradit s kvalifikantem Gonzalezem a po delší době proklouznul do druhého kola turnaje ATP. Dnes čekal nadějného českého tenistu o poznání těžší soupeř - Marcel Granollers, třetí nasazený turnaje v rakouském Kitzbühelu. Adam si však v tomto utkání počínal jako zkušený mazák, v první sadě sebral svému soupeři hned dvakrát servis a udělal první krok k vítězství. Druhý set nabídl vyrovnanější průběh, rozhodující okamžik přišel v deváté hře, kdy 46. hráč světa přišel o své podání a Adamovi se podařilo utkání doservírovat! Ve čtvrtfinále se rodák z Bílovce utká s Gruzíncem Basilašvilim, přemožitelem Lukáše Rosola.

Pohádkové tažení Jana Mertla skončilo v Gstaadu ve druhém kole. Čtyřiatřicetiletý Čech, který na švýcarském turnaji vůbec poprvé okusil chuť hlavně soutěže, podlehl ve 2. kole jedenadvacátému hráči světového žebříčku Feliciano Lópezovi ve dvou setech, 6:7 (4) a 4:6. Úvod zápasu přitom vyšel rodákovi z Ústí nad Labem na výbornou! Mertl hned v první hře připravil Lópeze o servis a nadějné vedení držel až do stavu 4:3, kdy v osmé hře přišel o svůj servis. V desátém gemu Mertl odvrátil úvodní setbol soupeře a tak vyrovnanou první sadu musel rozsoudit až tiebreak, ve které byl úspěšnější López.

Do druhého setu vstoupil lépe španělský tenista, který hladce připravil Mertla o jeho podání a jak se později ukázalo, tento okamžik byl rozhodující pro zbývající část utkání. Český hráč se totiž nedokázal v průběhu druhého dějství nedokázal dostat k brejkbolu a tak po výhře ve dvou setech slaví postup favorizovaný Španěl.

Jiří Veselý nedohrál zápas druhého kola turnaje v chorvatském Umagu proti Argentinci Berlocqovi. Český tenista nejprve nedotáhl do vítězného konce nadějně rozehraný první set, ve kterém vedl již 5:3, za stavu 0:3 ve druhé sadě pak svému soupeři předčasně vzdal.

Radek Štěpánek se po víkendovém duelu s Francií přesunul do USA, kde se již dnes představí na podniku ve Washingtonu. Po boku Nenada Zimonjiće se utkají v osmifinále turnaje čtyřhry s párem Marach, Martin.

Lucie Hradecká končí na turnaji v Bastadu ve 2. kole. Česká tenistka nestačila na Němku Siegemundovou a podlehla ve dvou setech, 5:7 a 6:7 (4).

Kateřina Siniaková v prvním kole přemohla Slovenku Čepelovou, dnes čekala na rodačku z Hradce Králové další slovenská tenista - Anna Schmiedlová. Mírnou favoritkou tohoto duelu byla česká hráčka, která také ovládla úvodní set v poměru 6:3, když své soupeřce dvakrát sebrala servis. Ve druhé sadě však měla navrch aktuálně 53. hráčka světa, které se podařilo dostat zápas do rozhodujícího setu. Siniaková měla výborný vstup do třetího setu, avšak Schmiedlové dokázala srovnat na 4:4. V desátém gemu přišel rozhodující okamžik, kdy slovenská tenistka přišla o své podání a Siniaková stvrdila svůj postup do čtvrtfinále!

Kateřina Siniaková si kromě dvouhry zahraje ve švédském Bastadu také čtvrtfinále deblové části turnaje. Rozhodla o tom dnešní výhra, které docílila česká tenistka společně s Rumunkou Olaruovou nad deblovým párem Burgerová, Pigossiová dvakrát 6:1.

Michnev v Bad Waltersdorfu postupuje, Vejvara prohrál

Petr Michnev plní na desítce v Bad Waltersdorfu roli třetího nasazeného. V dnešním zápase prvního kola se v dopoledních hodinách střetl s domácím kvalifikantem Marcelem Walochem, který však rodákovi z Ostravy nekladl příliš velký odpor. Michnev využil v prvním setu dva brejkboly, ve druhé sadě jeden a postupuje do druhého kola po vítězství 6:2, 6:3! V další fázi turnaje narazí se Michnev utká s Patrickem Ofnerem z Rakouska, který v dnešním zápase porazil Lukáše Vejvaru 6:2, 6:3.

Petr Hájek si na stejném místě po úspěšně zvládnuté kvalifikaci zahraje i ve 2. kole hlavní soutěže. Český tenista na úvod dalšího úspěšného kvalifikanta Martina Poplawského ve dvou setech, 6:2 a 6:1. Švýcar držel se svým soupeřem krok pouze na začátku prvního setu, kdy vedl 2:1, jenže následně ztratil pět her v řadě a pustil českého hráče do vedení v zápase. Druhou sadu odstartoval Hájek získem Poplawského servisu a získaný náskok s přehledem udržel až do konce zápasu.

Také Filip Brtnický si v Rakousku zahraje ve druhém kole. Na úvod hlavní soutěže přehrál český tenista Slovince Marko Stosice dvakrát 6:3. V utkání plném ztracených podání si v obou setech počínal od stavu 3:3 vždy lépe Brtnický, který od té doby bral poslední tři hry obou sad a zaslouženě zvítězil. Čtyřiadvacetiletý Čech měl původně hrát s nasazenou jedničkou turnaje Italem Belottim, po jeho odstoupení ale vyfasoval přijatelnějšího soupeře, který se do hlavní soutěže dostal jako tzv. lucky loser.

V rakouském Bad Waltersdorfu se dnes dopoledne představila také Gabriela Pantůčková, nasazená jednička tohoto turnaje. Česká tenisová naděje se střetla s kvalifikantkou Anastasií Detiucovou z Moldávie a byla velkou favoritkou tohoto duelu. Pantůčková také na svou soupeřku vlétla, svou soupeřku třikrát brejkla a první sadu ovládla v poměru 6:1. V následném setu byla hra o poznání vyrovnanější a o vítězi musel rozhodnout tiebreak, ve kterém nakonec uspěla česká tenistka 9:7!

Druhou českou zástupkyní v ženské dvouhře v Bad Waltersdorfu byla Diana Šumová, která se o postup do druhého kola střetla s Ninou Potoćnikovou, osmou nasazenou. Úvodní set patřil slovinské tenistce, která měla možnost ukončit zápas v tiebreaku druhé sady. Šumová však koncovku této sady zvládla a poslala duel do rozhodující sady. V té už však měla navrch aktuálně 583. hráčka světa, která si zajistila postup do druhého kola.

Diana Šumová s Janou Jablonovskou vypadly na turnaji v rakouském Bad Waltersdorfu v semifinále. V zápase o postup do finále ztratila československá dvojice první set, druhou sadu však získala pro sebe a srovnala stav zápasu na 1:1. O výhře tak musel rozhodnout až supertiebreak, ve kterém však Šumové s Jablonovskou nestačilo k vítězství ani vedení 7:2.

Barbora Štefková zvládla start do turnaje v německém Darmstadtu, když v prvním kole hladce přehrála Tenu Lukasovou z Chorvatska po setech 6:1 a 6:4. Češka začala utkání s chorvatskou soupeřkou ve velkém stylu, brala první tři hry zápasu a získaný náskok pohodlně udržela až do konce úvodního dějství. Začátek druhého setu ale Štefkové nevyšel, když tentokrát česká hráčka musela dohánět manko tří gemů. S těžkým úkolem si ale poradila a po dokonale otočeném vývoji postupuje do další fáze hlavní soutěže.

ATP/WTA

GENERALI OPEN KIZBÜHEL (muži, antuka, €520,070, 2. kolo)

ADAM PAVLÁSEK (116.) - Marcel Granollers-Pujol (ESP, 46.) 6:2, 6:4

J. Safra Sarasin Swiss Open Gstaad (muži, ATP 250, 463 520 €, antuka, 2. kolo)

Feliciano Lopez (ESP, 21.) - JAN MERTL (306.) - 7:6 (4), 6:4

KONZUM CROATIA OPEN UMAG (muži, antuka, €520,070, 2. kolo dvouhry)

JIŘÍ VESELÝ (50.) - Carlos Berlocq (ARG)  5:7, 0:3 skreč Veselý

KONZUM CROATIA OPEN UMAG (muži, antuka, €520,070, osmifinále čtyřhry)

DLOUHÝ, Stachovskij (UKR) - Berlocq, Cuevas (oba ARG)   5:7, 4:6
Draganja, Serdarusić (oba CRO) - JEBAVÝ, VESELÝ  - bez boje

CITI OPEN, WASHINGTON (muži, tvrdý povrch, 1,629,475 USD, osmifinále čtyřhry)

Marach (AUT), Martin (FRA) - ŠTĚPÁNEK, Zimonjić (SRB) - 7:5, 6:3

ERICSSON OPEN BASTAD (ženy, antuka, 250 000 $)

2. kolo dvouhry

Anna Schmiedlová (SVK, 53.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (92.)   3:6, 6:4, 4:6
LUCIE HRADECKÁ (166.) - Laura Siegemundová (GER, 40.)  5:7, 6:7 (4)

Čtvvrtfinále čtyřhry

Arruabarrenová (ESP), Minellaová (LUC) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ  6:7(3), 6:4, 8:10

Osmifinále čtyřhry

Olaruová (ROU), SINIAKOVÁ - Burgerová (NED), Pigossiová (BRA) 6:1, 6:1

ITF/FUTURES

Thermenregion Bad Waltersdorf Open (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

Marko Stosic (SLO) - FILIP BRTNICKÝ (810.) - 3:6, 3:6
PETR MICHNEV (542.) (3) - Marcel Waloch (AUT, 1464.) - 6:2, 6:3
Martin Poplawski (SUI, .-) - PETR HÁJEK (1451.) - 2:6, 1:6
Patrick Ofner (AUT, 928.) - LUKÁŠ VEJVARA (1921.) 6:2, 6:3

1. kolo čtyřhry

Bader, Ofner (oba AUT) - POLÁNKA, VEJVARA  7:5, 6:4

Thermenregion Bad Waltersdorf Open (ženy, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (304.) (1) - Anastasia Detuicová (MOL, 1046.) - 6:1, 7:6 (7)
DIANA ŠUMOVÁ (675.) - Nina Potoćniková (SLO, 583.) (8) 3:6, 7:6(3), 2:6

Semifinále čtyřhry

Potoćniková, Rebersaková (SLO) (3) - Jablonovská (SVK), ŠUMOVÁ (2)  6:4, 5:7, 10:8

TENNIS INTERNATIONAL DARMSTADT (ženy, antuka, 25 000 USD)

1. kolo dvouhry

Tena Lukasová (CRO, 269.) - BARBORA ŠTEFKOVÁ (178.) (4) 1:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Eraydinová (TUR), ŠTEFKOVÁ (1) - Kommerová, Schmechová (obě GER)  6:1, 6:3

ITF ŠARM EL ŠEICH (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Christina Šakovecová (GER, 1037.) - NATÁLIE KALLMUNZEROVÁ (1106.)  6:1, 6:3