TOP 4 favoritky French Open. Uspějí Češky?

- Radek Štohl

Která hráčka to nakonec zvládne? Přesně za čtrnáct dní se tenisová veřejnost dozví jméno vítězky dvouhry letošního French Open. Loňský triumf obhajuje Jelena Ostapenková, ke žhavým favoritkám se přesto neřadí. Do konečného pořadí by naopak výrazně mohly promluvit Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

1) Simona Halepová
Rumunská tenistka se mohla premiérového titulu z Roland Garros dočkat již minulý rok, ve finále ovšem neudržela vedení proti Ostapenkové, se kterou prohrála 6:4, 4:6, 3:6. Halepová se o trofej neúspěšně pokoušela také před čtyřmi lety, tehdy rovněž ve třech sadách padla s Marií Šarapovovou. Šestadvacetiletá hráčka letos dokráčela do boje titul na Australian Open, na začátku roku nenašla přemožitelku v Šen-čenu. Na konci února se podruhé v kariéře stala světovou jedničkou, z nejvyššího postu ji žádná konkurentka dosud nesesadila. Na posledních dvou prestižních turnajích před French Open ukázala solidní formu, v Madridu došla do čtvrtfinále, v Římě vybojovala finále.

2) Petra Kvitová
Před rokem se Petra Kvitová vrátila do tenisového kolotoče právě na Roland Garros, když nakonec ve druhém kole prohrála s Bethanie Mattekovou dvakrát 5:7. Letos však česká hráčka přijíždí do Paříže úplně v jiné roli, v roli jedné z největších favoritek celého podniku. Aktuálně osmá tenistka světového žebříčku sice na French Open jen jednou přešla bránu osmifinále (2012 – semifinále), v posledních jedenácti utkáních ovšem nenašla jedinou přemožitelku. Kromě Prahy a Madridu osmadvacetiletá Češka zkraje sezóny uspěla také v Petrohradu a Dauhá. Dokáže zde vydolovat třetí grandslamovou trofej?

3) Elina Svitolinová
Dříve se Svitolinová ocitla na třetím místě žebříčku, aktuálně je pouze o pozici níže. Ukrajinka do probíhajícího ročníku vstoupila titulem z Brisbane, na Australian Open dokráčela „jen“ do čtvrtfinále, druhý titul sezóny urvala v Dubaji. Vstup do antukové části roku se třiadvacetileté hráčce příliš nevydařil, ve Stuttgartu a Madridu vypadla po druhém odehraném zápase (Garciaová, resp. Suárezová Navarrová). Generálka jí ovšem vyšla na jedničku, v Římě si kromě Halepové poradila například s Kerberovou či Kontaveitovou. Jediný větší strašák pro ni představuje grandslamová historie, ani jednou v kariéře nepřešla čtvrtfinále dvouhry. Zlomí to v Paříži?

4) Karolína Plíšková
Do elitní společnosti se vešla také loňská semifinalistka Karolína Plíšková. Ta v uplynulém roce svedla duel o finále s Halepovou, ve třísetovém zápase ovšem druhé grandslamové finále ve dvouhře neuhrála. Plíšková se po celou sezónu prezentuje velmi vyrovnanými výsledky, pouze na dvou z devíti turnajů neprošla do čtvrtfinále, minimálně semifinále si zahrála třikrát. Bývalá světová jednička se letos zúčastnila tří antukových podniků, přičemž ve Stuttgartu získala titul a v Madridu došla do semifinále. Jen v Madridu skončila hned po úvodním odehraném zápase na raketě Sakkariové.