Sázet se nevyplácí. Cecchinato vyfasoval osmnáctiměsíční trest a tučnou pokutu

- Daniel Kubelka

Italská tenisová federace potrestala třiadvacetiletého Marca Cecchinata osmnáctiměsíčním trestem za sázení na zápasy a rovněž za ovlivňování dalších utkání. Kromě rok a půl dlouhého flastru bude muset aktuálně 143. hráč světového žebříčku zaplatit také tučnou pokutu ve výši 40 tisíc euro. Mimo trestu od národní asociace musí Cecchinato očekávat rovněž postih od Mezinárodní tenisové federace.

Marco Cecchinato byl usvědčen celkem ze tří činů. Během loňského utkání challengeru v Maroku proti Polákovi Kamilu Majchrzakovi doslova odchodil zápas se soupeřem, který byl v pořadí mužů v singlu hluboko za ním. Cecchinato se tehdy nacházel na 82. pozici žebříčku, což bylo jeho tehdejší maximum a v zápase s 338. hráčem světa neměl mít nejmenší problémy. .Ital však v zápase podlehl až nečekaně hladce ve dvou setech, 1:6 a 4:6, což vyvolalo řadu spekulací.

Jak se později ukázalo, na výhru Poláka si v Itálii vsadili Richard Accardi a jeho otec. Na tom by možná nebylo nic zvláštního, kdyby Cecchinato a Accardi nebyli dlouholetí přátelé! Accardi sice veškerou vinu popřel, proti němu však hovořil fakt, že již v minulosti sázel na několik podezřelých zápasů v jiných sportech. Hlavní důkaz však objevili vyšetřovatelé při sledování konverzace mezi Cecchinatem a Accardem v aplikaci WhatsApp. Accardi sice umně smazal veškerou historii mezi oběma podezřelými, zapomněl však na tu ze 23. září loňského roku, ve které italský tenista psal „že musí napravit nepovedenou sázku z Neapoli.“

Rodák z Palerma krom ovlivnění utkání s Majchrzakem rovněž sázel na zápasy ostatních tenistů, což etická pravidla ITF striktně zakazují. Využívat k tomu měl účetu svého kamaráda u jedné ze sázkových kanceláří.

Cecchinato také informoval o zdravotním stavu svých tenisových kolegů, tak jako tomu učinil před zápasem Johna Isnera se svým krajanem Andreasem Seppim na loňském French Open. Seppi, který na tom nebyl v posledních letech zdravotně úplně nejlépe, tehdy podlehl Američanovi hladce ve třech setech. Accardi, který si na základě infromací od italského tenisty vsadil na Isnerovu výhru, popřel, že by měl od Seppiho jakékoliv informace a věděl jen to, co všichni ostatní z novin. Smůla je, že Seppi s Cecchinatem v Paříži trénovali, což i vyšetřovatelům celého případu přislo jako obrovská shoda náhod a této verzi neuvěřili.

Italský tenista tak nenaváže na své výkony z poslední doby, kdy startoval na všech letošních grandslamech a byl také v nominaci daviscupového výběru své země v nedávném čtvrtfinále proti Argentině.

Kromě Cecchinata řešila Italská tenisová federace rovněž případy dalších dvou italských tenistů, Lucy Vanniho a Lorenza Frigeria. Vanni měl ovlivnit utkání ve čtyřhře, ve které nastoupil proti dvojici Betov, Elgin. Frigerio byl obviněn ze zmanipulování svého zápasu proti Danielu Coxovi. Oba hráči svou vinu údajně přiznali a očekávají peněžitý trest.